Sociální sítě
Nahoru

Prim Manufacture 1949 zlepšuje strojky

Poslední roky přinesly opravdu veliké množství nových kalibrů, jejichž příchod naznačuje samostatnost a nezávislost hodinářských firem. Po boku značek Breitling a jejich Calibre 01, TAG Heuer s Calibre 1887, Armin Strom s ARM09 představil své novinky i švýcarský kolos ETA a hlavně veliké světové manufaktury. Nových kalibrů se však dostalo i milovníkům tuzemské výroby, která si potrpí na značku Prim Manufacture 1949 z Nového Města nad Metují, kterou vyrábí akciová společnost Elton Hodinářská. V rámci oslav svých 60. narozenin totiž potěšila hned dvojicí vlastních mechanických strojků, které se na sklonku loňského roku podařilo doladit, čímž došlo k posunu postavení značky na pomyslném piedestalu zase o krůček výše. Nejenom díky dotacím z evropské unie v rámci programu Inovace bylo možné vybavit továrnu v Novém Městě nad Metují zcela novými stroji, které kapacitně umožní vyrobit kolem 3000 strojků ročně.

Šéfkonstruktérem nových kalibrů 94 a 98 byl přímo pan Ing. Libor Hovorka, který k jejich zhotovení využil stávající kalibry staršího data narození. Předobrazem Kalibru 94 s manuálním nátahem stál tradiční Prim 68 a u druhé novinky s označením Kalibr 98 byl neméně slavný Prim 96. A co se tedy změnilo? Pokud opomeneme povrchovou úpravu a vyšší přesnost při výrobě součástek strojku, je nutné zmínit zvětšení základové desky u kalibru 68, čímž vznikl i větší prostor na uložení rozměrnějšího a kvalitnějšího pérovníku. Tím se dostáváme k součástkám, které Elton k výrobě svých strojků musí dokupovat. Je to nepraskající hodinové pero Nivaflex zajišťující nátah, vlásek setrvačky Nivarox 2 a jeho uložení Incablock, který vystřídal dříve využívaný Kif.Všechny ostatní součástky pro strojky s 25,6mm základnou si tedy vyrábí Elton samostatně, s výjimkou rubínů, kterých je potřeba 17, respektive 22, na strojek a jejichž zásobu má společnost ještě z dob, kdy byla monopolem na trhu. A perlička na konec? Prim Manufacture 1949 se honosí i vlastními šroubky, které většina švýcarských výrobců nakupuje a nevyrábí.

PRIM kal. 98.01, detail setrvačky

Horkou novinkou je však i rozšíření nově doladěného kalibru, což ocení hlavně milovníci rozměrnějších hodinek. Vybraný kalibr se doposavad ukládat téměř do jakýchkoli hodinky z řad Linea, Sport, Tiger, Diplomat či Pavouk, přičemž v některých případech mohl být malý a tak indikované datum bylo zobrazováno nejenom v malém poli, ale navíc nebylo na obvodu číselníku spolu s čísly, ale posunuto směrem k jeho středu. S příchodem rozšířených kalibrů 94.01 a 98.01 se základnou o 4mm větší (29,6 mm) již tento problém nebude nastávat a u modelů Igen 45, Spartak 43 a Tiger 45 bude plocha data zvětšena o více jak třetinu a posunuta do okrajové části – tam kam patří. Tyto nové verze strojků budou aplikovány do hodinek od začátku března 2011.

Jelikož se jedná o zakázkovou výrobu, všechny informace jsou uvedeny na  www.prim.cz a na základě telefonické domluvy za vámi přijede zástupce společnosti téměř kamkoli na území ČR. Pro modely v oceli si připravte řádově kolem sta tisíc, přičemž za platinová provedení i milion korun.

Více z rubriky Chronografy

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.