Sociální sítě
Nahoru

Genetické dědictví aneb poznejte své předky

Česká národní Genografická databáze umožňuje zájemcům nejenom hledat, ale také případně kontaktovat, své neznámé genetické příbuzné a sestavit rodokmen. Společnost Genomac, původce této databáze, vytvořila pomyslnou „genobanku“, kde jsou uloženy Y chromozomální a mitochondriální profily mající vztah ke genetickému původu jak v otcovské, tak mateřské linii. Díky ní mohou zájemci hledat své předky po obou svých rodičích. Přestože se jedná o vysoce sofistikovaný obor, genetický původ v rámci rekreační genetiky si může nechat ověřit každý z nás. Je to nejen zábavné, ale i poučné.Původ předků v otcovské linii se určuje podle genetických znaků z mužského chromozomu Y. Jeho prostřednictvím lze od sebe odlišit skupiny mužských linií se společným předkem tzn. haploskupiny, které se označují písmeny A až T a dělí se do dalších podskupin. Pokud se znaky na chromozomu Y shodují se znaky populace, která žila před mnoha tisíci lety například v Africe, tak vězte, že otcovská linie pochází právě odtud. Hlavním nosičem informací u ženské linie je takzvaná mitochondriální DNA, kterou synové a dcery získávají vždy od matky. Jinými slovy je v mitochondriální DNA ukryta historie matek daného člověka.

Genografický test genetického původu je prováděn jako jakýkoliv jiný test DNA to znamená, že analýza je prováděna ze vzorků DNA, které jsou zaslány objednavatelem testu do laboratoře. Odběr vzorků je jednoduchý a bezbolestný. Každý jej zvládne provést sám v soukromí svého domova, odebíranými vzorky jsou totiž stěry sliznic v ústní dutině. Více na www.genomac.cz.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.