Sociální sítě
Nahoru

Blanka Matragi oslaví 30 let tvorby

Energická a kreativní módní návrhářka a akademická malířka Blanka Matragi, jenž získala v roce 2003 titul významná česká žena ve světě, slaví v roce 2012 30 let své tvorby od založení svého módního salonu Blanka – Haute Couture v Beirutu, kde od roku 1980 žije. Právě tam se jí podařilo uspět v mezinárodní konkurenci, v oděvní tvorbě v oblasti užitého a průmyslového designu. K jejím zákazníkům patří mimo jiné i vládnoucí královské rodiny z oblasti Perského zálivu, manželky politiků, diplomatů a také významné umělecké a podnikatelské osobnosti u nás i v zahraničí.V roce 2012 též slaví své 100.té výročí Obecní dům. Již dříve bylo známo, že nejvěrnějším odkazem jakékoliv doby byla architektura a oděv, jež interpretovali jednotlivé kultury. Proto se po velmi úspěšných spolu pořadatelských zkušenostech z roku 2006, kdy Blanka Matragi oslavila 25. výročí právě v Obecním domě galapřehlídkou spojenou s její retrospektivní výstavou, rozhodli vstoupit do projektu společných oslav i pro rok 2012.Kolekce Haute Couture Blanky Matragi pro rok 2012 čítá 50 nových modelů, inspirovaných hudbou, architekturou a grafikou. Novinkou je sportovní kolekce, jenž módní přehlídku zahájí. „Obecní dům mi poskytl část svých prostor, kde připravujeme celoroční výstavu mé tvorby. Teď připravujeme katalog, takže fotíme kolekci. Pak nás čeká instalace výstavy a přípravy na galavečer spojený s módní přehlídkou.“, dodává Matragi. „Moje krédo je od fitness do opery. Je to taková skladebnice. Je to celodenní a konečně se tak vlastně Matragi dostane k širokému publiku a všem lidem, které mají rádi mojí tvorbu. Poprvé jsem moji tvorbu připustila počítačové technice a zjistila jsem, že tomu skládám holt. Je to nezbytnost budoucnosti. Díky tomu mohu dál postoupit zase o krůček výš.“, usmívá se Matragi.

Oslavy výročí začnou 6. října 2011 velkou slavnostní přehlídkou spojenou s galavečerem ve všech saloncích Obecního domu. Druhý den bude slavnostně otevřena stálá expozice archivu i současné tvorby, kterou se rozhodla Blanka Matragi obohatit nejen Obecní dům a hlavní město Praha, ale hlavně přispět k rozvoji kultury, turismu a prosperity našeho státu. Archiv Blanky Matragi v nevyčíslitelné hodnotě bude doplněn dary královských rodin, speciálně věnované pro tuto expozici. Na tuto událost budou pozváni velmi významní hosté z celého světa.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.