Sociální sítě
Nahoru

Aktualizovat mapu v GPS nebo raději koupit novou navigaci?

Stává se vám, že v navigaci nemůžete najít cílové místo? Počítá vaše navigace občas nesmyslnou trasu? Zajeli jste si, protože GPS neznala nově otevřený úsek dálnice? Všechny tyto problémy mohou způsobit zastaralé mapy v paměti navigačního přístroje. Zejména v případě, že navigaci často využíváte, je dobré navigační mapy průběžně aktualizovat. Zatímco v minulosti vydávali výrobci navigací nové mapy jedenkrát ročně, setkáte se dnes s řadou navigací, jejichž výrobci (Garmin, TomTom, Navigon a další) nabízí aktualizace map Evropy každého čtvrt roku.Aktualizace map v navigacích jsou ale současně největším provozním nákladem, který vás během využívání navigace čeká. Není výjimkou, že jedna aktualizace navigačních map Evropy v přenosné navigaci vyjde na 1 až 2 000 Kč, vestavěné navigace na tom mohou být s cenou aktualizace až několikanásobně hůře. Porovnáním ceny aktualizace s cenou nových GPS navigací tak můžete dojít k závěru, že je výhodnější si koupit nový navigační přístroj, než investovat do aktualizace map zastaralé navigace, u které si nejste jisti, jak dlouho ještě vydrží fungovat. I u nově zakoupené navigace se však po 1-2 letech může situace opakovat. 

Garmin nüvi 40 ČR Lifetime – širokoúhlá navigace s bezplatnou doživotní aktualizací silniční mapy ČR, 1 990 Kč

Garmin nüvi 40 ČR Lifetime – širokoúhlá navigace s bezplatnou doživotní aktualizací silniční mapy ČR, 1 990 Kč

Světlou výjimkou mezi navigacemi jsou navigační přístroje řady Garmin Lifetime, které nabízejí bezplatnou aktualizaci navigačních map po celou dobu, po kterou je navigační přístroj funkční. Podobně, jako u ostatních navigací, je aktualizace map k dispozici po připojení navigace k internetu, za aktualizace map v paměti navigací řady Garmin Lifetime ale výrobce neúčtuje žádný poplatek. Po celou dobu používání navigace je tak možné co čtvrt roku bezplatně zaktualizovat mapy a používat navigaci skutečně s nejaktuálnějšími mapami, které jsou na trhu k dispozici. 

Průměrná doba používání navigačního přístroje se dnes pohybuje okolo 3-5 let. Nejčastějším důvodem pro výměnu navigace je ale v současnosti zastaralost navigačních map a vysoká cena jejich aktualizace. Přístroje řady Garmin Lifetime mají díky přístupu k mapovým aktualizacím nejen delší životnost, ale jejich cena neklesá tak rychle, jako u jiných přístrojů na trhu. Na navigacích řady Lifetime oceňujeme i to, že i když po několika letech používání takovou navigaci prodáte nebo darujete, má nový majitel stále možnost dále bezplatně aktualizovat navigační mapy. 
Garmin nüvi 1490T Lifetime – 5“ navigace s bezplatnou doživotní aktualizací map Evropy, 4 990 Kč

Garmin nüvi 1490T Lifetime – 5“ navigace s bezplatnou doživotní aktualizací map Evropy, 4 990 Kč

Nabídku navigací řady Garmin Lifetime najdete na www.garmin.cz.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.