Sociální sítě
Nahoru

VŠEM staví již druhou školu v Etiopii

Etiopie se řadí mezi nejchudší a nejlidnatější země světa s nízkou úrovní vzdělání. Vysoká škola ekonomie a managementu (VŠEM) se proto angažuje v projektu Škola v Africe. Koncem tohoto roku podnikla VŠEM spolu s organizací Člověk v tísni cestu do Etiopie, aby se zúčastnila zahájení stavebních prací v pořadí již druhé základní školy v Etiopii, kterou financuje. První škola, která vznikla za podpory VŠEM byla otevřena 29. září 2010 a nachází se v regionu Dara Malo obklopeném horami. Nová škola v Tibero Kebeli v Bursa Woredě v Sidama Zone v SNNPR bude koncipována pro dvě stě dětí. Pokud budou děti do školy docházet střídavě na dopolední a odpolední vyučování, tak školu může využívat i dvojnásobek dětí, což není vůbec neobvyklé. VŠEM má v úmyslu během následujících let pomoci s realizací tří dalších základních škol.

„Přístup tamějších dětí ke vzdělání je jiný než u nás a přitom děti studují v těžších podmínkách. Vyučování probíhá nejprve v lokálním jazyce, ve druhé až třetí třídě se přidává úřední jazyk amharština a ve čtvrté třídě dochází na angličtinu. Navíc se děti potýkají s překážkami, které jsou pro nás absolutně nepředstavitelné. Docházejí pěšky až několik kilometrů, ve škole nebývá ani voda a latríny jsou vymožeností. V neposlední řadě tvrdě pracují. Vzdělání je pak pro  ně nadějí, že se budou mít v budoucnu lépe,“ říká Lucie Čunderliková, prorektorka pro strategii a rozvoj VŠEM. Náklady na celý projekt, který zahrnuje vybavení školy i vzdělání lektorů v moderních vyučovacích metodách se pohybují okolo dvou milionů korun. Po dokončení stavby se škola předává místní samosprávě. V Etiopii dokončí základní školu jen něco přes padesát procent dětí. Na vině jsou nemoci, sucho nebo vytíženost škol.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.