Sociální sítě
Nahoru

Nerychlejší Mini všech dob: John Cooper Works GP

Pouze jednou se objevilo něco podobného, ale nebylo to tak rychlé. Řeč je o Mini John Cooper Works GP, které ukazuje talent tohoto prémiového britského výrobce ve stavbě mimořádně výkonných vozů pro závodní okruhy i silnice. Nejsportovnější Mini určené pro běžné silnice za celou historii značky vstoupí do prodeje ve druhé polovině letošního roku v omezeném počtu 2000 kusů.

Tento vůz v současnosti dokončuje svůj vývojový a testovací program, jehož součástí byla i rekordní jízda na Nordschleife okruhu Nürburgring. Mini John Cooper Works GP tuto legendární trať zajelo za 8 minut a 23 sekund. Tímto časem jasně překonalo mnoho sportovních vozů věhlasných jmen a současně i čas stanovený svým předchůdcem (Mini Cooper S s kitem John Cooper Works GP) o téměř 19 sekund.

Motor, podvozek, ale také aerodynamika je výsledkem vývoje aplikovaného na závodní vozy. Díky tomu je Mini John Cooper Works GP připraveno poskytnout vzrušující jízdní projev. Dramaticky řešené nárazníky, výrazné boční prahy, specifický střešní spoiler a také zcela nový zadní difuzor optimalizují proudění vzduchu kolem vozu. Rovněž uvnitř vozu naleznete inspiraci a ducha závodních speciálů; došlo k vyjmutí zadních sedadel a pozornost byla věnována tomu, co potřebuje řidič a jeho spolujezdec.

Automobil využívá zkušeností značky Mini John Cooper Works ze světa závodních automobilů. Již zkratka „GP“ v označení tohoto modelu přesně sděluje, kde toto Mini nejlépe odhalí svůj potenciál. Podvozek modelu GP, brzdová soustava, přilnavost na zakázku vyvinutých pneumatik, stejně tak jako propracovaná aerodynamika byly vyladěné na Nordschleife okruhu Nürburgring, která je považována za nejnáročnější okruh svého druhu na světě. Dosažený čas je jedním z produktů rozsáhlého testovacího programu tohoto modelu.

V roce 2006 Mini představilo model nazvaný Mini Cooper S s kitem John Cooper Works GP, který malým vozům ukázal možnosti dynamických schopností na tak malém půdorysu. Dnes je tento vůz s litrovým výkonem 100 kW/136 k zajímavým sběratelským artiklem. Aktuální Mini John Cooper Works GP na svého předchůdce navazuje svým naladěním pro závodní okruh. Současně bude také podobně limitovaným zbožím – na trh se dostane pouze 2000 kusů. Tento vůz se v předpremiéře ukázal na festivalu Mini United, který se letos konal na okruhu Le Castelet ve Francii ve dnech od 11. do 13. května.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.