Sociální sítě
Nahoru

Prověřili jsme holešovickou trattorii Mercato. Narazili jsme na nového šéfkuchaře s praxí z hotelu Bulgari, kterému náleží i hvězda Michelin!

V srdci holešovické tržnice, vedle úspěšných gastronomických projektů SaSaZu a Chefparade, vznikl nový gastronomický koncept. Jednoduše tradiční, tradičně jednoduchý jako italská kuchyně, kterou v trattorii & pizzerii Mercato servírují. Čerstvost, poctivost a pohostinnost tu nejsou pouhým klišé. Suroviny si italský šéfkuchař Roberto Strazzullo vybírá osobně na zdejším farmářském a zeleninovém trhu, největším v Praze, čerstvou zásilku ryb a mořských plodů obstarávají prověření dodavatelé a domácí dezerty a dorty chutnají jako od maminky.

Moderní zařízení trattorie & pizzerie Mercato v minimalistickém designu dává vyniknout secesnímu interiéru budovy číslo 5, kterým se line vůně pizzy a čerstvých bylinek, a kde olivový olej teče proudem. Typicky italský je nejen název restaurace odkazující na její umístění uprostřed památkově chráněného areálu holešovické tržnice, jež svou rozlohou, historií i architektonickým významem nemá v evropském kontextu obdoby, ale i způsob přípravy tradičních specialit Apeninského poloostrova. Pizzu tu pečou na bukovém dřevě v originální neapolské peci, voňavou bazalku a oregano pěstují za okny kuchyně a čerstvé ryby dováží prověřený dodavatelé každodenně přímo z Jadranu a Středomoří.

Nechybí prostorná vytápěná zahrádka jako stvořená k odpolední siestě nebo večerní degustaci. Menu ze středomořských ryb a mořských plodů servírované formou degustačních porcí a minidezertů nabízí v Mercatu za sympatickou cenu 390 korun na osobu každý všední den od 18:00 do 23:00, v sobotu a v neděli od 11:00 do 23:00. Zkrátka nepřijdou ani nejmenší strávníci, mysleli tu na ně při navrhování interiéru i sestavování jídelního lístku. Malí gurmáni se tak nejen vyřádí v prostorném dětském koutku, ale zaměstnají i své chuťové buňky. Samozřejmostí, která však bývá v rušných pražských ulicích obvykle jen zbožným přáním, je dvouhodinové bezplatné parkování na velkokapacitním parkovišti.

Dvaatřicetiletý Roberto Strazzullo je rodák z Neapole. Jako každý správný Ital miluje dobré jídlo a pití a krásné ženy. Obě tyto lásky se pro něj staly osudovými, ta první jej přivedla ke kuchařskému řemeslu, ta druhá do Prahy.  Pracoval ve vyhlášeném milánském cukrářství Ernst Knam, v restauraci pětihvězdičkového hotelu Bulgari, která se pyšní nejprestižnějším gastronomickým oceněním – hvězdou Michelin. Dále jste na něho mohli narazit v Le Calandre, jež už několik let patří do padesátky nejlepších restaurací světa a michelinské hvězdy má dvě, nebo v Savini Milano, před jejímž gastronomickým umem smekl svou buřinku i Charlie Chaplin.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.