Sociální sítě
Nahoru

Papež dostal od Mercedesu nový papamobil

Ctihodný papež Benedikt XVI. obdržel od automobilky Mercedes-Benz nový papamobil, který vychází ze současné třídy Mercedesu-Benz třídy M. Jen málokdo ví, že prvním papamobilem pro papeže Jana Pavla II., byl speciálně zhotovený nákladní automobil polské značky STAR, který měl označení 660 M2. Jeho historie však byla krátká, jelikož byl použit pouze jednou, a to v Polsku v roce 1979, kdy papež Jan Pavel II. navštívil rodnou zemi. Papamobil má pro papeže ohromnou výhodu, že ho můžou jeho věrní spatřit velmi zblízka. Avšak v roce 1981, kdy byl spáchán atentát na Jana Pavla II., byl doplněn o další bezpečnostní prvky. Hlavně o neprůstřelná skla.

Papeži byl předán jeho nový papamobil samotným séfem automobilky Dieter Zetsche. Poprvé byl papež Benedikta XVI. k spatření v novém Bercedesu-Benz třídy M minulý víkend v Římě, při oslavách Neposkvrněného početí Panny Marie. Oproti minulým papamobilům byla jeho kopule zvětšena, a to zhruba o 40 centimetrů, je tedy prostornější a lépe se do něj nastupuje, což papež určitě uvítal. Uvnitř je stolice, na které je vyšit erb Svatého otce. Jelikož jsou skleněné panely větší, je Benedikt XVI. lépe vidět. Osvětlení kabiny zajišťují solární panely, které jsou umístěny na střeše vozu. Papamobil je i tak o pár centimetrů nižší.

Karoserie si i jako minule ponechala bílý lak. Úpravy tohoto kousku začaly zhruba před devíti měsíci. Mercedes-Benz není pro papeže žádným nováčkem, vozy jsou této značky poskytovány již přes 80 let, ale Svatí otcové nejezdí i v jiných vozidlech, a to Renaultu a jiných automobilech. Opancéřovaný vůz váží pět tun. Je vybaven benzinovým motorem o výkonu 400 koňských sil. Cena vozu nebyla zveřejněna.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.