Sociální sítě
Nahoru

Symfonie barvy, vůně a chuti: Jameson Select Reserve

Na český trh přichází novinka Jameson Select Reserve z dílny Midleton Single Distillery, která má ambice zaujmout ty, kteří chtějí poprvé vstoupit do světa irské whiskey, i ty, kteří se v něm již dobře orientují. Koncept Jameson Reserves zahrnuje varianty nejprodávanější Irish Whiskey na světě, které se od sebe výrazně odlišují. K Jameson 12 Years Old Special Reserve (svými vlastnostmi je nejblíže whiskey, která se vyráběla v Dublinu v původní palírně v Bow Street), Jameson Gold Reserve (s podílem whiskey zrající v tzv. panenských sudech z amerického bílého dubu), Jameson 18 Years Old Reserve (sestavené z velmi starých destilátů) a Jameson Rarest Vintage Reserve 2007 (spojení starších obilných whiskey s charismatickými pot still whiskey, jež zrály jako druhá plnění sudů po Bourbonu) přistupuje nyní Jameson Select Reserve.

Na etiketě láhve čteme několik výrazů, jež mají hluboký smysl, ale nemusí být na první pohled jasné. Single Distillery znamená, že vše, co tvoří aromatický a chuťový profil whiskey, vzniklo v jedné jediné – palírně, pod kontrolou jediného týmu a jeho manažerů, v tomto případě v Midleton Single Distillery. Výraz Small Batch, v překladu doslova malá dávka, a znamená, že Jameson Select Reserve obsahuje malé množství obilné whiskey, která je vyrobena speciálním destilačním procesem, a to jí dodává na výjimečné chuti a adekvátní nasládlosti.

V případě Jameson Select Reserve (999 Kč) jsou ve hře ještě další okolnosti, jež jsou částečně popsány na zadní etiketě láhve. Především se potvrzuje, že jde o kombinaci pot still whiskey, tedy pálenku získanou třístupňovou periodickou destilací směsi ječného sladu a nesladovaného ječmene, což představuje celosvětově unikátní metodu (běžně se takto destiluje whisky pouze z ječného sladu) jedinečnou i na irském ostrově samém, s grain whiskey small batch, která je destilována 1x v periodické destilaci a 2x v kontinuální destilaci. Exkluzivita Jameson Select Reserve pak spočívá ještě v tom, že tato grain whiskey, čili obilná whiskey, se destiluje pouze jednou za rok a právě a jedině pro tuto reservu.

Více z rubriky Bary

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.