Sociální sítě
Nahoru

Scabal – příběh o božském obleku, aneb proč někdo drtí diamanty

Všechno to začalo tím, že majitel továrny Gregor Thiessen přijel do Antverp, světového centra broušení diamantů a obchodu s brilianty, aby zakoupil nejlepší z nich a …rozemlel je na prášek. Specialisté na drahokamy se zděšeně chytali za hlavu. Nikdo nemohl pochopit, v čem spočíval geniální nápad pana Thiessena, kvůli němuž se rozhodl naprosto „roztříštit“ takové množství šperků. Když však po určité době začal celý svět mluvit o unikátní látce na obleky s povrchovou vrstvou z diamantů, bylo jasné, že Gregor Thiessen nemlel kameny zbytečně.

Mávnutím ruky pana Thiessena potkal lazurit stejný osud. Jednou se během večeře tvůrce božské látky dozvěděl od svého přítele o tom, že tento drahokam má mnoho užitečných vlastností, jako například: snižuje stres, zmírňuje bolesti hlavy, zpomaluje stárnutí a má pozitivní vliv na imunitní systém. A co když oblečení může ochránit člověka před všemi negativními prvky moderního světa? A kdo jiný, když ne seňor Thiessen, dokáže realizovat tento nápad?

Téměř dva roky výzkumu přinesly výsledek — nenapodobitelnou kolekci Lapis Lazuli — látku s neobyčejným nádechem lazuritu.

Zdá se, že stěny továrny do sebe vtáhly atmosféru tvorby, zatímco geniální nápady létají ve vzduchu. Gregor Thiessen pokračuje v tvůrčí tradici zakladatele společnosti Otto Hertze. Gregor Thiessen, podnikavý a charismatický člověk, se rozhodl založit první továrny na výrobu látky. Na začátku 70. let továrna Scabal poprvé vyrobila látku klasifikace Super 120`s, za několik let — senzační vzorec Super 150`s (číslo ukazuje na délku nití — v kilometrech! — kterou lze vyrobit z 1 kilogramu vlny ostříhané z ovce). Dnes Scabal překonal laťku— Super 250`s — nedosažitelnou pro jiné výrobce. Suroviny pro takový materiál jsou o něco silnější 11 mikronů (tloušťka lidského vlasu činí přibližně 80 mikronů). Za půlstoletí se výrobní společnost změnila v dodavatele vysoce kvalitní látky pro nejlepší módní domy celého světa a slavných krejčích, a stala se skutečným standardem vkusu a stylu módních obleku.

Hlavním principem společnosti Scabal je neustálé hledání nových nápadů. Vytváření látky je zde opravdovým uměním, jehož součástí je předvídání přání klienta, a také experimenty s vláknem, barvou a kvalitou. Každá kolekce bere v úvahu podmínky existence moderního člověka v moderním světě a nezapomíná na jeho individuální vlastnosti. Látka pro pánské obleky musí být praktická, nekřiklavá, ale s určitým šmrncem. Pravá dáma ocení příjemnou látku na omak, bohatou paletu barev a originalitu. Název každé kolekce působí a okouzluje: Blankyt, Charisma, Zlatý poklad, Pokušení. Nelze odolat před pokušením. A má to vůbec smysl?

Každá látka má svůj příběh s vlastním námětem. Například sága o zkrocení vzpurné vikuně končí vytvořením bez nadsázky božské látky z nejcennějšího a nejměkčího vlákna na celém světě. Vikuňa, nebo lama vikuňa je divoký druh lamy žijící ve vysokých Andách jižního Peru a Bolívie a v severních oblastech Argentiny a Chilea má neobyčejně měkkou vlnu. Vikuňu nelze zkrotit: za pouhou půlhodinu od narození dokáže mládě lehce předběhnout člověka. Přizpůsobit se k citlivé povaze zvířete pomohl úžasný trik inspirovaný přírodou: je nutné prohnat stádo vikuňí přes trny, na kterých se vlna zachytí. Touto složitou cestou Scabal získává vlákno pro jedinečnou látku.

Se značkou Scabal se lze jednoduše proměňovat: dvakrát za rok společnost vyrábí kolem 20 kolekcí, což je 600 nových druhů látky! Vlna, hedvábí, vikuňa, látky se zlatou nití, s diamantovým zrnem — existuje nekonečné množství variací. Člověk, který si vybral produkci neobyčejné továrny, nemusí dokazovat okolí svůj úspěch, sebevědomí, pocit stylu a schopnost žít: u toho, kdo nosí oblek z látky Scabal, to nemůže být jinak. To znamená, že jakákoli odvážná myšlenka bude oprávněná. Například, proměnit brilianty v prach.

Koupit hotové obleky z látky Scabal nebo je objednat lze v ALTO LIVELLO, butiku pro opravdové muže, na adrese Kostečná 122/5(50 metrů od ul. Pařížská) na Praze 1.

Více z rubriky Móda

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.