Sociální sítě
Nahoru

7 způsobů, jak poznat kulturu Španělska

Španělsko je zemí překypující unikátní kulturou. Ač má každý region Španělska trochu jiné zvyky, tradice a kulturní rysy, některé kulturní charakteristiky jsou pro celé Španělsko stejné. Poznání španělské kultury vám pomůže lépe pochopit tuto zemi a prožít skvělé nevěšední zážitky během vaší dovolené!

1 – Začněte u zdejších pamětihodností

Španělsko je zemí, kde se setkala evropská hisotrie s  arabskou. Díky tomu zde dnes můžete najít spoustu zajímavých pamětihodností, které vám mohou připadat až exotické. Zajímavé památky naleznete nejen v Barceloně, kde se nachází třeba známá Gaudího katedrála Sagrada Familia, a Madridu s vyhlášeným Královským palácem, i ostatní španělská města totiž nabízí zajímavá místa k návštěvě. Mezi ty nejlepší patří třeba palácový komplex Alhambra v Granadě, Mezquita (mešita) v Kordobě, palác El Escorial v Sierra de Guadarrama nebo středověké městečko Cuenca.

2 – Naučte se jazyk a rozprávějte s místními!

Španělština je jeden z nejperspektivnějších jazyků na světě a díky své zpěvavosti je pro mnohé zajímavou řečí ke studiu. Zajímá-li vás více o studiu španělštiny ve Španělsku, navštivte naši webovou stránku. Španělskou kulturu totiž nejlépe poznáte, pokud alespoň trochu proniknete do tohoto jazyka a získáte tak i možnost interakce s místními obyvateli. Pro ty, kteří by nechtěli jen procvičit základy, ale posunout svou znalost španělštiny o úroveň dál, jsou skvělou příležitostí několikatýdenní jazykové kurzy ve Španělsku nabízené například společností ESL-jazykovky.cz. V rámci těchto kurzů si procvičíte nejen gramatiku a slovní zásobu, ale také porozumění a použití jazyka v praxi.

3 – Ochutnejte španělské speciality

Španělská kuchyně pochází z římských, židovských a arabských tradicí. Zároveň se liší od středozemské kuchyně, jelikož Španělé mnohem více používají brambory, rajčata, papriky a fazole. Důležitou ingrediencí jsou i olivy a olivový olej, jelikož Španělsko produkuje 44% světové produkce. Mezi hlavní tradice Španělska patří tapas, menší pokrm servírovaný v barech společně s nápojem, dnes už většinou za malý poplatek. Mezi hlavní tradiční španělské pokrmy patří paella, omeleta tortilla espaňola, rajčatová studená polévka gazpacho, vepřopvé produkty jako chorizo nebo ryby a mořské plody na různé způsoby.

4 – Seznamte se se španělským tancem

Za španělské tance jsou považovány taneční styly pocházející ze Španělska, které nebyly ovlivněny jinými kulturami. Španělské tance jsou velmi těžké, většinou jsou tancovány nadanými profesionály, kteří se danému stylu věnují dlouhou dobu a mají potřebné zkušenosti. Mezi španělské tance patří flamenco, clasický španělský tanec (estilización), folklor, tance z 18. století, klasický balet a kastaněty.

tanecnice flamenca: http://www.flickr.com/photos/dance_photographer/4947622084/sizes/m/in/photolist-8xcRF3-8qGKHT-8gX5sP-dA3BRs-bc1yxn-9gNjCF-9fvuJs-8duHFW-dKNfLh-7TLFk3-bsv5gW-8gajkU-9gmJaA-9jiRNb-a3JPMz-8euezy-9giK5B-9WCiWS-cqpRsQ-9gmPyJ-dRpeDD-9fvbKe-dKNNRj-94ee2G-7KgWBf-am4tPp-7RY9Mh-991NA8-8i9dFx-9fvrke-8f2V69-8NADrS-cjwNsG-a9rXsK-9gNJBr-cxyoDq-9sdpnH-9gRRjd-8eMHsK-96jVxx-94PRAg-94Fabh-8i4UbL-bZw7Dw-ehGQv2-cjj6eU-9WSWKU-972xyu-7Zzdcw-bZw7sE-9fxSxt/5 – Poslechněte si španělskou hudbu

Hudba ve Španělsku má různé druhy a styly. Během renesance byla instrumentální španělská hudba ovlivněna arabskými vlivy. V 16. století se zde rozvinul polyfonní vokální styl. Od 18. do 20. století se zde zase ujala španělská kytara, která byla vynalezena roku 1790 v Andalusii. Zdejší umělci pak na tomto nástroji dosáhli virtuozity a ustálili žánr klasické kytary. Také flamenco se začalo rozmáhat i v mezinárodním měřítku.

6 – Kupte si lístek na býčí zápasy

Španělsko je známé pro své nebezpečné a unikátní představení býčích zápasů, které zároveň představují i národní sport Španělska. Profesionální zápasník, který postupně zabije býka, se jmenuje toreador. Sezona býčích zápasů většinou začíná v březnu a končí v říjnu. 

 7 – Povšimněte si španělského umění a architektury

Španělsko nabízí bohaté vyžití obdivovatelům umění a architektury. Mezi nejznámější umělce patří třeba El Greco a Diego Velázquez z 16. a 17. století  nebo třeba Francisco de Goya z 18. století díky svým nelichotivým portrétům královské rodiny. Španělští umělci pak byli význační a známí po celém světě i během 20. století, především Pablo Picasso, Joan Miró a Salvador Dalí. Architektonicky se vyznačil především Antoni Gaudí, který za sebou zanechal spoustu význačných budov a staveb v Barceloně.

Více z rubriky Moře

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.