Sociální sítě
Nahoru

Týden na zápěstí: Carabus od Luďka Seryna

Barva žlutého zlata se sice z hodinářské produkce jemně vytrácí, zůstává však pravidelnou volbou u společenských hodinek předurčeným striktně pod rukáv saka – a právě takové hodinky vznikají striktně v Mohelnici. Jde u nich o co nejvyšší podíl ruční práce, zachycení elegance a osobité nátury jejich tvůrce Luďka Seryna. Ten chce, aby na jeho hodinkách bylo poznat, že se na jejich vzniku žádné CNC stroje nepodílely. Záměrně tak vyrábí pouzdra ručně ze 14kt zlata, které je dostatečně pevné na to, aby dokázalo udržet ručně fasetované sklíčko nebo si bez problému zachovalo strukturu závitů pro šestici šroubů uchycujících rámeček proskleného dýnka modelu Carabus, o jehož existenci jsme již informovali.

Žluté zlato však Luděk Seryn prokládá i dalšími zbarveními. Poslednímu zákazníkovy byl doručen exponát ve zlatě růžovém a navíc s diamantem na číselníku. Další model by údajně mohl být ze zlata bílého, které působí k barvě číselníku daleko kontrastněji. Vše je jen otázkou toho, co si nakonec zákazník vybere. Do budoucna se totiž chystá mohelnický hodinář rozšířit hodinky i o další komplikace. Otázkou zůstává, kdy budou českým zákazníkům představeny.

Nám se však dostal, na cestu hodinářským údolím Vallé de Joux, do ruky model ve zlatě žlutém a to s číselníkem daleko světlejším, nežli u původního prototypu. Blyštivá patina na rýhované mosazi, která má asociovat vystouplá žebra krovek střevlíka zlatavého carabus auronitens, tak hodinky více otevřela a opticky je zvětšila. Na stranu druhou se poněkud zmenšila korunka s postranním vzorem, která se však obsluhuje pro svou malou výšku nehty na místo ploškami prstů (kterými je obtížné nastavovat ručky, takže poslouží spíše k nátahu). Hodinky, dosahující 35 mm v šířce a 42 mm na výšku, jinak příjemně sedí na zápěstí, na kterém je drží kožený řemínek z jemné kůže tejú.

Na vibrografu vykazují průměrnou denní odchylku + 9 sekund, což vůbec není špatné. Vezmeme-li navíc v potaz, že po instalaci regulační ručky a labutího krku bude ještě snížena, stojí si hodinky opravdu dobře. Jejich číselník je přehledný a odečet času snadný. „Jsem rád, že se nová hodinářská krev snaží zaujmout něčím, co není ve světě nezávislé hodinařiny běžné. Doufám, že se u nás v Rumunsko brzy objeví nějaký další nadšenec podobný vašemu Serynovi“ nechal se slyšet Dan Vardie zastupující magazín Temporis. „U nás sice hodináře máme, ale takhle s takto odvážným ztvárněním hodinek zatím žádný nepřišel“ kvitoval Tomasz Kiełtyka zodpovědný za polský Chronos24 při pořizování fotografií na svůj facebook. „Až hodinky budou disponovat novými avizovanými komplikacemi určitě bych je rád podrobil testu a alespoň na týden je nosil. Vypadají vskutku nevšedně“ dodal při zjištění, že testovaný prototyp musí být během týdne zpět v Mohelnické dílně. Tak snad příště…

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.