Sociální sítě
Nahoru

Zařiďte si ložnici ve stylu Feng shui!

Ložnice je místnost, ve které trávíme přibližně třetinu života. Měla by proto být nejútulnějším místem našich domácností. Celá její koncepce – vybavení i vzhled musí působit maximálně harmonicky, protože jedině tak je možné docílit příjemného spaní. Pokud chcete mít jistotu, že i vaše ložnice bude útulným místem, zařiďte ji pomocí zásad učení Feng shui.

Co je Feng shui?

Feng shui je tisíce let staré čínské učení, které se zaměřuje na vztah člověka a okolí, ve kterém žije. Vychází z toho, že vše má mít své místo. Všímá si i vlivu barev. Cílem učení je vše uspořádat tak, aby v prostoru docházelo k harmonickému plynutí energie. Poznatky učení se využívají v mnoha oborech a lze je uplatnit právě i při zařizování ložnice.

Ložnice podle Feng shui

Učení Feng shui přináší hned několik rad, jak ložnici zařídit, aby vám byla místem, které nabídne absolutní harmonii. Záleží hlavně na umístění nábytku, volbě barev i na tom, jaké světlo vám do ložnice proudí. V první řadě si uvědomte, že ložnice není místem pro skladování zbytečného nábytku – pokud v ní nějaký takový máte, odstraňte ho. Na začátku je také nutné si uvědomit, že každá věc v ložnici rozmístěná má svůj smysl.

Televize by být neměla

Podle Feng shui by v ložnici rozhodně neměla být televize, protože ta spánek ruší. Sledování televize před spaním totiž znamená, že se soustředíte na různé podněty a tak se tělo ani mysl nemůže uklidnit.

Materiál nábytku

Důležitou roli hraje i materiál postele a ostatního nábytku. Podle Feng shui je nejlepším materiálem dřevo nebo bambus. Jako nevhodný materiál označuje kov, protože ten je studený a navíc nemůže ani nabídnout příjemnou vůni právě jako dřevo. To samé platí o zbývajícím nábytku. Nevhodná je i vodní postel, která je považována za jeden z hlavních prohřešků této nauky.

Kvalita matrace

Feng shui klade i obrovský důraz na kvalitu matrace. I ta by měla být vyrobena nejlépe z přírodních materiálů a rozhodně by neměla mít kovové pružiny. Matrace musí být čistá a poskytnout tělu dobrou oporu. Ocelovým a železným rámům se radši vyhněte.

Na barvách velmi záleží

Barvy nábytku i stěn je lepší volit klidné a přírodní. Dejte si pozor, aby nebyly příliš výrazné. Všechny barvy musí působit harmonicky a musí vám být příjemné. Dobře například působí, pokud nad postel umístíte obraz s pozitivní malbou – zapomeňte na ponuré kresby. Pokud chcete ložnici vyzdobit květinami, rozhodně nesmíte volit sušené nebo umělé – ty podle nauky působí jako mrtvé a mohou tak přinést neštěstí.

Umístění postele

V nauce se praví, že by vám měla i pod postelí proudit pozitivní energie. Proto nedoporučuje úložné prostory. Nad hlavou byste také neměli mít žádné poličky s těžkými předměty. Co se týče umístění postele, nedoporučuje se mít hlavu pod oknem nebo u stěny, kde je vchod do ložnice.¨

Umístění ložnice v domě nebo bytě

Feng shui upozorňuje i na umístění ložnice a dává pozor na světla proudící dovnitř ložnice. Nejlepší je, pokud je ložnice orientována na východ. Do této ložnice totiž brzy ráno proudí přírodní světlo, které je zdrojem pozitivní energie. Toto světlo například v ložnici orientované na sever nebo západ chybí. Vhodné nejsou ani ložnice orientované na jih, protože podle nauky je taková ložnice celý den nabita aktivní energií jang, takže se vám v ní může špatně usínat i spát. Díky přítomné pozitivní energii se totiž budete se stále budit a mít myšlenky zapnuté na situace, které řešíte. Podle učení je také nutné ložnici často větrat a mít z postele krásný výhled – nejlepší je výhled na krásnou krajinu, ten můžete vyřešit i vhodně zvolenou tapetou nebo obrazem.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.