Sociální sítě
Nahoru

Potřebujete se zbavit chrápání? Stačí několik drobných úprav…

Probouzíte se vlastním chrápáním? Je vaše partnerka každé ráno podrážděná, protože se kvůli vám nevyspala? Chcete se chrápání zbavit, ale nechcete podstoupit drahou operaci? Ani nemusíte – pro odstranění chrápání totiž mnohdy postačí drobné úpravy postele. Jak na to?

Co způsobuje chrápání?

Z vědeckých výzkumů vyplývá, že až polovina dospělých lidí chrápe velmi často a velmi hlučně. Za chrápání totiž může zúžení nebo částečné blokování dýchacích cest na zadní straně úst, nosu nebo hrdla. To způsobuje zvláštní turbulenci vzduchu, která rozvibrovává měkkou tkáň v horní části dýchacích cest. A právě toto je příčinou chrápání, které je v některých případech až nesnesitelně hlasité. Zúžení dýchacích cest je způsobeno tak, že se měkké tkáně na patře, jazyku a krku uvolní během spánku. Platí také, že čím má člověk větší tkáň na měkkém patře (vnitřní, vrchní část úst až po zadní stranu krku), tím je větší pravděpodobnost, že bude chrápat.

Odstranění chrápání díky změně na posteli

Pokud chcete výskyt chrápání eliminovat, měli byste spát na tvrdé a rovné posteli. Volte proto raději tvrdou matraci. Často také stačí, pokud zvýšíte čelo postele alespoň o 7 cm, tím dojde k uvolnění dýchacích cest.  Dobré je, pokud si pořídíte polohovací rošt, díky kterému si výšku můžete pohodlně nastavit a měnit ji třeba každý den. Často pomůže i to, pokud si pod záda dáte peřinu nebo polštáře – je to vlastně levnější varianta polohovacího roštu.

Pokud chrápete, vyvarujte se…

Častou příčinou chrápání je spaní na zádech. Snažte se proto spíše usínat v poloze na boku. Za záda si dejte polštář, který zabrání tomu, abyste se v noci převrátili na záda. Soustřeďte se také na dýchání. Než půjdete spát, dbejte na to, aby vaše dýchání bylo klidné a pravidelné. Příčinou chrápání může být i obezita, nadměrná konzumace alkoholu a také kouření. Pokud to jde, snažte se nepít velké množství alkoholu. Alkohol totiž uvolňuje krční a čelistní svaly a tak podporuje dýchání ústy – takže se zvyšuje riziko chrápání.

Pozor na těhotenství

Zvláštním případem je, pokud se chrápání objeví během těhotenství. Chrápání (nejčastěji po druhém trimestru těhotenství) totiž může být způsobeno i vysokým krevním tlakem. Ten může negativně ovlivnit zdraví matky i dítěte. Je tedy potřeba, aby o celé věci věděl ošetřující lékař.

Nepodceňujte uvolnění

Abyste chrápání eliminovali, je také dobré, pokud budete chodit spát uvolnění. K dobrému spánku je někdy zapotřebí i meditace. Před spaním si také vyvětrejte a pamatujte i na to, že byste neměli přibližně 3 hodiny před spaním jíst.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.