Sociální sítě
Nahoru

Prototyp elegantních jednoruček Prokop & Brož

Už od prvních hodinek v roce 2012 byla vidět cesta, kterou se nově vzniklá společnost Prokop & Brož bude vydávat. Dvanáct hodinek „František Kupka – Salon d`Automne Paris 1912 – Limited Edition“ fascinovalo českou hodinářskou scénu nejenom unikátním designem, ale také technickým řešením strojku s dvojicí retrográdních ruček. Od té doby začaly vznikat solitéry a malé privátní edice hodinek zhotovené přímo na zakázku a na základě požadavků klientů. To společnost úspěšně etablovalo na trhu luxusního zboží a začala vzbuzovat více pozornosti u náročných a movitých sběratelů hodinek. Po modelu s tématikou vycházející z automobilu Hummer, navazovala trojice svatebních hodinek Classic Terrace pro majitele mlékárenského gigantu Madeta, dále privátní série čtyř zlatých a deseti ocelových modelů Project X a konečně tyto jednoručkové hodinky s integrovanou lupou do hodinové ručky. Mezi tradiční atributy hodinek Prokop & Brož patří pouzdra vlastní produkce, stejně jako originálně navržené a zhotovené číselníky, ručky i korunky. Díky velkým zkušenostem Martina Brože dochází i k významným úpravám mechanických strojků a tvorbě netradičních modulů, které mají za následek nezaměnitelný vzhled hodinek. K němu přispívá i integrovaný logotyp loga do hlavičky šroubků i koženého řemínku se sponou. Výjimkou není ani korunka, kde však zmíněný logotyp mohou nahradit iniciály majitele hodinek. V případě jednoručkové novinky linie Classic rozhodně zaujme integrovaná 1,3 násobně zvětšující lupa na protiváze hodinové ručky. Ta je uchycena v ocelovém podkladu s dvojicí protilehlých ukazatelů, s tím, že její druhou vrstvu tvoří dlouhá ručka, která je celá popouštěná do modra a ve své špičce mírně zahnutá. Výsledkem je zvýraznění římského čísla aktuální hodiny, která oběhne číselník jednou za dvanáct hodin, s tím, že jeho členění je pětiminutové. Prototyp je postavený na základě strojku Unitas s manuálním nátahem, jehož můstky mohou být skeletovány nebo černěny. Co víc? Mluvíme-li o můstcích, ty jsou také vlastní výroby, a to jak hlavní tříčtvrteční, tak můstek oscilátoru, který bývá osazován labutím krkem. Po technické stránce je navíc využit jiný systém západky pérovníku. Zákazníci navíc mohou ovlivnit grafiku a barevnost číselníku či jejich limitaci, stejně jako detaily tvarování dílů ručky, materiál pouzdra, případně povrchovou úpravu jeho některých nebo všech částí. Důležitá je také individualizace korunky frézováním a její dekorativní vyplnění vypalovanou keramikou. Zmíněná korunka je označována jako G2 a navazuje na klasičtější G1 u modelu Kupka. Právě korunku G2 berou pánové jako přelomovou událost v designu i vodotěsné konstrukci a společně s ní vznikly návrhy a konstrukce jejích souputníků v podobě G3, která je volnočasová, a G4 předurčena sportovním modelům.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.