Sociální sítě
Nahoru

Pět mladých vizionářů mění svět: laureáti Rolex Awards for Enterprise 2014

Vzrušující projekty, které využívají nové technologie, aby zlepšily zdravotní diagnostiku v rozvíjejících se zemích, ochranu divoké přírody v Africe nebo geologické bádání v Jižní Americe, opět obdrží podporu od společnosti Rolex. Pět mladých vizionářů získalo ocenění Young Laureates udělované v projektu Rolex Awards for Enterprise. Čtyři muži a jedna žena, kteří pocházejí z Afriky, Indie, Evropy a Blízkého Východu a kterým je méně než třicet let, byli veřejnosti představeni během slavnostního ceremoniálu 24. června 2014 v Royal Society v Londýně. Každý z oceněných projektů byl vybrán pro svou originalitu a reálný dopad porotou, kterou tvoří nezávislí odborníci. Ti vybírali z užší nominace poté, co se do projektu přihlásilo přibližně 1800 uchazečů z celého světa. Každý z laureátů získává 50 tisíc švýcarských franků, chronometr Rolex, mezinárodní publicitu a možnost získat rady a podporu od pléna odborníků, kteří byli oceněni v předchozích ročnících.

Neeti Kailas, Indie

Neeti zásadním způsobem zvýší počet kontrol ztráty sluchu u novorozenců v Indii s pomocí jednoduše použitelného zařízení a vybuduje také síť odborníků, kteří jsou schopní ztrátu sluchu léčit.

Olivier Nsengimana, Rwanda

Olivier bude podporovat chovné programy a návrat ohrožených rwandských jeřábů královských, kteří dnes žijí v zajetí. Jeho činnost je součástí širšího plánu na zvýšení ochrany divoké přírody ve Rwandě.

Francesco Sauro, Itálie

Francesco bude bádat v rozsáhlých kvarcitových jeskyních stolových hor na hranicích mezi Venezuelou a Brazílií. Bude tak objevovat jedinečné světy, které vznikaly v obdobích tisíců let zcela bez přítomnosti člověka.

Arthur Zang, Kamerun

Arthur vytvořil Cardio Pad – přístroj, který umožní zdravotním sestrám v odlehlejších částech Kamerunu zasílat pomocí mobilního připojení výsledky kardiologických vyšetření odborníkům na choroby srdce.

Hosam Zowawi, Saúdská Arábie

Hosam bude vytvářet rychlé testy schopné určovat bakterie rezistentní vůči antibiotikům. Povede také kampaň pro širokou veřejnost, která má varovat před nebezpečími nadměrného používání a chybného nasazování antibiotik.

Rolex Awards for Enterprise jsou ocenění udělovaná obročně už od roku 1976. Společnost Rolex jejich prostřednictvím oceňuje výjimečné osobnosti, které jsou obdařené nadšením a odvahou pustit se do náročných úkolů. Každé ocenění je uděleno novému nebo pokračujícímu projektu kdekoli ve světě – takovému, který si zaslouží podporu, protože dokáže zlepšovat životy lidí nebo chránit přírodní či kulturní dědictví. Jsou to projekty dotýkající se všech aspektů lidské společnosti – rozšiřují naše poznání a zkvalitňují život na naší planetě. Ročník 2014 je věnován výhradně mladým do 30 let.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.