Sociální sítě
Nahoru

Kouzlo letitých eaux-de-vie v limitované edici Hennessy Edition Particuliere

Značka Hennessy ovládá nejpozoruhodnější a zároveň nejvýznamnější zásobu eaux-de-vie na světě, tzv. Hennessy Reserve. Všechny z nich zrají v chráněném prostředí, ty nejcennější i déle než 100 let. Nyní se představují v ultra limitované edici Hennessy Edition Particuliere. Unikátní skvost září v karafě z křišťálu Baccarat, ručně zapečetěné metodou baudruchage od značky Guerlain a převázané zlatou nití. Pro celosvětový trh bylo vyrobeno pouhých třicet karaf s vzácnou tekutinou. První z nich byla představena u příležitosti aukce La Part des Anges v roce 2013. Tento klenot a zcela výjimečný sběratelský kousek bude v prodeji i v České republice, a to v jediném exempláři v hodnotě 750 000 Kč. Yann Fillioux, představitel již sedmé generace „master blenders“ značky Hennessy, v roce 1965, krátce poté, co k Hennessy nastoupil a přebral pochodeň díla svých předchůdců strážících po desetiletí nezaměnitelný styl Hennessy, zažil jedno podivuhodné setkání. Byl to okamžik prosycený emocemi a hlavní roli v něm hrály charakteristické eaux-de-vie. Nesmazatelně se mu tehdy vryly do paměti; ještě dnes si je dokáže přesně vybavit. Tyto eaux-de-vie, které ve chráněném prostředí zrají déle než sto let, patří mezi nejvzácnější v rámci Hennessy Reserve. Považují se za skutečné unikáty a jsou jedním slovem nezapomenutelné. Každá z nich odpočívala v sudech tierçon již od počátku dvacátého století. Dnes je Hennessy představuje i vám – v limitované edici Hennessy Edition Particuliere, čítající pouhých 30 kusů pro celý svět.

Tyto eaux-de-vie patří již dlouhou dobu mezi mé osobní favoritky. Postupem času získaly mimořádnou vyváženost a ještě něco navíc. Toto jejich specifické kouzlo bych označil za určitý druh elegance. Věk je jen otázka času a čas je přímočará veličina; stačí jen mít dostatek trpělivosti. Ale elegance se tak jednoduše nezíská – ta pramení z úplně jiné dimenze“, vysvětluje Yann Fillioux. Eaux-de-vie procházejí speciálním výběrem a zrají ve chráněných podmínkách ve „sklepích zakladatele“, kde dospívají do vrcholu své elegance. „Jejich vůně se koncentruje a podle mého názoru získávají také zvláštní, jedinečný charakter. Jsou součástí mé osobní životní zkušenosti – podle nich soudím, co je a co není mimořádné“, dodává Fillioux.

Nastává čas navždy zachytit jejich dokonalost. Eaux-de-vie se stáčí do velkých třicetilitrových demižonů (dames-jeannes), které jsou určeny pouze pro ty nejlepší z nich poté, co dosáhly ideální vyzrálosti v sudech. Z demižonů se eaux-de-vie přelévají do svého konečného obalu – karaf z křišťálu Baccarat, ručně zapečetěných metodou baudruchage od značky Guerlain a převázaných zlatou nití. Na celém světě je jich k dispozici pouhých třicet.

Pro eaux-de-vie nyní nadchází okamžik pravdy: Jsou svůdné, jejich dojem přetrvává déle, než u běžných eaux-de-vie – prostě se jim podařilo pokořit čas. Od tohoto okamžiku se budou prezentovat v křišťálových karafách, které je ve skvělé kondici uchovají navždy. Jejich podstata obstojí v boji s časem. Svou výjimečnost si udrží díky vrozené eleganci, koncentrované paletě vůní, i svěžesti a harmonii. Této delikátně odstínované vytříbenosti a dokonalosti propadne každý milovník jantarového moku. Možná i proto, že eaux-de-vie jsou neocenitelným odkazem emocí i bohatství domu Hennessy.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.