Sociální sítě
Nahoru

Na Pražském hradě začíná festival Architecture Week Praha 2014

Pražský hrad již po osmé ožije festivalem architektury a urbanismu a pod záštitou prezidenta republiky zde ve dnech 15. 9. – 12. 10. 2014 bude probíhat Architecture Week Praha 2014. Hlavním tématem letošního roku je architektonické dědictví a ikony architektury. Program festivalu je velmi bohatý a nejen na Pražském hradě, ale i na dalších místech v Praze, bude probíhat mnoho výstav, besed a dalších doprovodných akcí pro širokou veřejnost. Mezi největší lákadla pro dospělé i děti patří výjimečná výstava Architektura v prostoru a čase, která je umístěna v prostorách Jiřského kláštera. Na příkladech významných staveb a osobností architektury představí chronologicky všechny nejdůležitější architektonické slohy a styly od předrománské architektury do současnosti. Kurátorem této výstavy je významný český architekt Miroslav Řepa. V Jiřském klášteře bude umístěna i řada dalších výstav, např. tradiční přehlídka současné světové architektury Arch World 2014, výstava Světoví architekti o architektuře, Josip Plečnik: Skici, Le Corbusier: Chandigarh, Architektonický projekt roku 2014, Praha srdce Evropy nebo také studentské výstavy Olověný Dušan 2014 a Nápady pro Kulaťák.

Organizátoři navázali na úspěch minulého ročníku a opět připravili také speciální výtvarně-architektonický projekt pro děti – Hravý architekt 2014. V letošním roce se jej zúčastní asi 800 dětí z Čech, Slovenska, Polska, Maďarska a Itálie. Projekt je velmi atraktivně připraven tak, aby se děti ze základních škol mohli blíže seznámit s architekturou a uměním v architektuře. Formou besed i vlastní tvorbou jsou vedeny k jejímu vnímání a péči o architektonické dědictví. Dětské práce shrnuje speciální výstava a všichni zúčastnění dostanou jako odměnu celodenní prohlídku Pražského hradu se speciálním programem. Kromě výstav a akcí určených spíše pro laickou veřejnost se bude v rámci festivalu Architecture Week Praha 2014 konat mezinárodní odborná konference na téma Současná architektura v historických souvislostech – Správa historické městské krajiny, která proběhne dne 30. 9. 2014 v Rezidenci primátora hl. města Prahy. Pozvání přijali zástupci světové organizace UNESCO a řada význačných domácích a světových architektů a odborníků na problematiku ochrany památek a architektonického dědictví.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.