Sociální sítě
Nahoru

Cartier Royal Collection: výjimečná kolekce vysokého šperkařství na Biennale v Paříži

Od dnešního dne, tedy 11. září, začíná v pařížském Grand Palais 27. ročník prestižního Biennale des Antiquaires, kde se každé dva roky prezentují ty nejexkluzivnější šperky luxusních značek. Francouzský šperkařský dům Cartier zde představí svoji novou kolekci vysokého šperkařství The Royal Collection inspirovanou drahými kameny a vytvořenou speciálně pro tuto příležitost. Více než sto kusů šperků zdobí ty nejvzácnější dostupné smaragdy, rubíny, safíry, diamanty či perly. Výjimečné jsou nejenom pro svoji mimořádnou velikost, ale také perfektní čistotu, místo původu a zejména originální barvu. „Název Royal – královský je nejenom symbolem toho, jak nároční jsme sami na sebe při výrobě jednotlivých šperků, ale odkazuje také na královskou klientelu, která je jednou z nejnáročnějších a s níž jsou nejvzácnější kameny v historii lidstva spojeny,” vysvětluje původ názvu kolekce Pierre Rainero, ředitel stylu, image a tradice Cartier.

Jednoznačným skvostem kolekce je absolutně čistý diamant o celkové váze 30,21 karátu, vybroušený do tvaru kapky zdůrazňující jeho třpyt. Chrpově modrý safír z Kašmíru vážící 29,06 karátu s polštářkovým brusem je extrémně vzácný nejenom kvůli své velikosti, ale zejména pro intenzitu a hloubku barvy. Dalším velkým drahokamem z kolekce je kolumbijský smaragd o váze 26,6 karátu, pozoruhodný pro sytý tmavě zelený odstín. Kouzlo australského ohnivého opálu o váze 57,95 karátu, vybroušeného do perfektního oválu, je v neustále se měnících barvách na jeho povrchu. Záblesky oranžové, kontrastní tóny zelené a modré, pulzující kámen plný života. 49,74 karátů vážící rudý spinel z Kuh-i-Lal v Tádžikistánu jemné, a přesto intenzivní nafialovělé barvy kapkového výbrusu či rubíny z Mogoku a Mozambiku vážící od 8.38 do 15.29 karátu – všechny vzácné kameny jsou zasazeny do šperků navržených pro každý kámen tak, aby vyprávěly příběhy o jejich původu. Některé ze šperků nabízejí možnost kámen např. z náhrdelníku odepnout a vsadit ho do prstenu či náramku, čímž své majitelce nabízí variabilitu při nošení. Pýchou kolekce je bezesporu The Royal Pearl, přírodní perla z kategorie výjimečných perel. Pravděpodobně nalezená v Perském zálivu, tato perla perfektně symetrického kapkovitého tvaru o váze 8,3 gramu se stříbrným nádechem je jednou z nekrásnějších perel na světě. Její krása leží mimo jiné v její historii. Patřila britské královně Marii, manželce Jiřího V. V královské linii se pak perla po generace dědila. Cartier tento unikátní kus zasadil do vysoce elegantního diamantového náhrdelníku s menšími přírodními perlami, který lze otočením transformovat na tiáru, či perlu odepnout a nosit ji jako samostatný pendant. K doplnění setu Cartier vytvořil pár náušnic s přírodními perlami. Na Biennale bude poprvé od svého vydražení letos na jaře v Hong Kongu k vidění nefritový náhrdelník Barbary Hutton. Náhrdelník se 27 nefrity vyrobený domem Cartier daroval slavné dědičce světových obchodů Woolworth Barbařin otec k příležitosti jejího sňatku s princem Mdivani v roce 1933. Náhrdelník doplní rozsáhlou kolekci šperků The Cartier collection čítající přes 1 500 kusů a bude součástí světových výstav dokumentujících styl a historii domu.

Šperky je možné vidět v pařížském Grand Palais od 11. do 21. září 2014.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.