Sociální sítě
Nahoru

Kniha „Dobře živeni“ pro vyznavače paleostravy

Pražská kulinářská škola Chefparade přivítala americkou kuchařku Melissu Joulwan, celosvětově propagující paleostravu, aby spolu s vydavatelstvím Melvil uvedla svou úspěšnou publikaci Dobře živeni. Jedná se o nejprodávanější a nejvtipnější paleokuchařku pro všechny, kteří opravdu rádi jedí. Kniha se od svého prvního vydání v USA v roce 2011 stala bestsellerem a studnicí inspirace každého moderního kuchaře, a to i těch líných. Obsahuje celkem 115 jídel, delikates a jejich variací vytvořených s požadavkem co nejmenší časové investice, zato s těmi nejvyššími požadavky na chuť a dodržení zásad paleo a Whole30. Samotná paleo kuchyně bere svou inspiraci v původním, přirozeném životnímu stylu našich pravěkých předků žijících v dlouhém období paleolitu. Paleostrava je založena na faktu, že trávicí systém lidí je dosud přizpůsoben stravě paleolitických lovců a sběračů, neboť lidský genom se za relativně krátkou zemědělskou éru prakticky nezměnil. Jídelníček moderního člověka ale bohužel odpovídá rychlému životnímu stylu dnešní doby. Jíme průmyslově zpracované, hnojené, konzerované potraviny. Konzumujeme maso ze zvířat krmených odpadními produkty a nezřídka dopovaných dalšími problematickými látkami. Naše strava sice obsahuje velké množství energie zejména v podobě sacharidů, zato minimum nutrientů. Taková skladba jídelníčku náš organismus připravuje o možnost uzdravení, zatěžuje jej a ohrožuje jeho fungování. Vědecké studie z poslední doby ukazují, že omezení příjmu sacharidů z pečiva, luštěnin, obilovin a především vyloučení jednoduchých cukrů ze stravy (prefabrikované sladkosti, slazené nápoje) je přínosné jak pro citlivost tkání na inzulín – tedy prevenci cukrovky 2. typu, tak pro snížení rizika kardiovaskulárního onemocnění, aterosklerózy i osteroporózy. Ukazuje se, že zdroj problémů není primárně v příjmu tuků, ale právě v nadbytečném příjmu sacharidů. U paleostravy bylo dokázáno snížení výskytu zánětů a plísní v organismu z důvodu omezení příjmu cukrů, napomáhajících růstu kvasinek a plísní. I tyto poznatky jsou důvodem k tomu, že někteří lidé přešli natrvalo k tomuto způsobu stravování.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.