Sociální sítě
Nahoru

Výstava představí německého malíře a jeho díla z poslední dekády

Ulrich Erben je významnou osobností evropské výtvarné scény a patří svým uměleckým projevem mezi takzvané konkrétisty. Jeho obrazy tedy vznikají nikoliv abstrahováním něčeho viděného a existujícího, ale namalovaný obsah představuje jen sám sebe a nabízí dialog s divákem prostřednictvím rafinované harmonie barev a zobrazených, převážně pravoúhlých tvarů. Tento malíř se ke svému uměleckému přesvědčení dostal relativně velmi brzy. Již jako třicetiletému se mu dostává vysokého uznání kritiky i sběratelů za řadu svých nových obrazů, kterými se definitivně odpoutává od předešlých abstraktně malovaných krajin a dává se tak definitivně na cestu malíře konkrétní tvorby.

Tomuto rychlému uměleckému zrání bezesporu napomohl desetiletý pobyt v Itálii, kam se celá rodina v době, když mu bylo pouhých šestnáct let odstěhovala. V kulturním Římě se setkává na výstavách s díly Cy Twomblyho, Lucia Fontany, Jacksona Polocka či Marka Rothka a atmosféra tehdejší doby, kdy bouřlivě vznikalo skutečně nové umění byla pro jeho vývoj velmi přínosná a klíčová. Po zmíněné první sérii úspěšných děl, která se vyznačovala geometrickými tvary, namalovanými velmi světlými, až bělavými barvami a tím vznikajících jemných kontrastů přichází v osmdesátých létech do jeho tvorby změna v podobě poměrně sytých a jasných barev. Ty však v dílě dávají opět vznikat kontrastu ploch, jsou tedy logickým pokračováním umělcovy tvůrčí cesty a přes neodmyslitelné použití geometrických tvarů působí velmi lyricky a smyslně.

Galerie Petr Žaloudek, Pasáž Černá růže, Na Příkopě 12, Praha 1

Výstava proběhne v období od 16. ledna až do 7. března 2015, přičemž vernisáž bude 15. ledna v 18:00.

Více z rubriky Služby

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.