Sociální sítě
Nahoru

Tomáš Toka a jeho bourbonový ráj v hotelu Marriott

Pražská barová scéna není nikterak veliká. Dobrých podniků s vytříbenými láhvemi a špičkovým personálem je spíše poskromnu a povětšinou se o jejich plynulý chod starají známé tváře. Jednou takovou je právě Tomáš Toka, který se nedávno stal předním mužem prvního pražského Bourbon Baru. Ten se nachází v lobby Prague Marriott Hotelu (V Celnici 8) a dotváří tak jeho charakter zcela novou atmosférou. Tu ještě umocní právě chystané knihovny, které bar výrazně oddělí od recepce a dodají mu prostředí členských amerických pánských klubů. Bourbon Bar se od všech tuzemských barů v mnohém liší. Tomáš Toka, kterého si většina návštěvníků bude pamatovat hlavně z jeho sedmiletého působení v pražském Tratter’s Baru, což připomíná i ocelový chronograf Certina na jeho zápěstí, se odhodlal sehnat co nejširší portfolio bourbonů a amerických whiskey, které neustále doplňuje o nové. Nechybí ani whiskey kanadské, japonské či irské nebo samozřejmě tradiční whisky skotské. Pro pány bych navrhoval silnější varianty bourbonů jako je Maker´s Mark, který má 45 % alkoholu. Dámám můžeme nabídnout lehčí variantu bourbonu, jako například Wild Turkey, nebo ovocnou variantu Jim Beama, případně některý z řady speciálních koktejlů. V nápojovém lístku máme například twisty na klasické staré receptury míchaných nápojů,“ a dodává: „Bourbon také skvěle doplňuje pokrmy a ke každé části menu baru od aperitivu až po digestiv jsme schopni připravit odpovídající nápoj. Například marinovaná žebírka se salátem lze výborně spojit se svěžím nápojem Berry smash, což je kombinace bourbonu, ovoce, máty, cukru a limetové šťávy.“ Mezi bourbony, kterých je v nabídce téměř osmdesát, nechybí ani vyhlášené ikony, jakými jsou Blanton’s, Ridgemont, Hancok’s, Woodford nebo již zmiňovaný klenot zalitý červeným voskem Maker’s Mark. Ty lze ochutnat i v rámci řízené bourbonové degustace, kterou doprovází nejenom ochutnávka jednotlivých druhů a značek, ale také zajímavé a podrobné vyprávění o historii tohoto lahodného sladkého kukuřičného destilátu z Kentucky. Protože Tomáš Toka absolvoval také řadu speciální školení a účastnil se řady prestižních soutěží, nechybí v poměrně novém Bourbon Baru ani koktejly, které připravuje v mnoha případech na základě vlastních receptur. Tím nejdůležitějším jsou však bourbony, které lze denně vychutnávat od 17:00 do 1:00 s výjimkou pátku a soboty, kdy bar zavírá až o hodinu později.

Více z rubriky Bary

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.