Sociální sítě
Nahoru

Supersportovní Ford GT s vyspělou aerodynamikou

Ford včera odhalil nový Ford GT – supersportovní automobil s aktivní aerodynamikou, odlehčenou konstrukcí využívající uhlíková vlákna a dosud nejvýkonnějším produkčním motorem EcoBoost. Je jedním z nejméně 12 nových modelů Ford Performance, které budou uvedeny na trh do roku 2020. V rostoucí modelové řadě Ford Performance se zařadí po bok modelů jako Focus RS, F-150 Raptor, Shelby GT350 a Shelby GT350R.

Zahájení výroby v příštím roce je načasováno tak, aby nový Ford GT připomněl 50. výročí závodu 24 hodin Le Mans v roce 1966, kdy závodní vozy Ford GT obsadily všechna tři místa na stupních vítězů.

Nový Ford GT má uprostřed uložený vidlicový šestiválec, jenž pohání zadní kola. Jedná se o dosud nejvýkonnější produkční EcoBoost. Díky přeplňování dvojicí turbodmychadel vyvine nejvyšší výkon přes 440 kW. V zájmu rychlých reakcí a optimální účinnosti je osazen jak bodovým, tak přímým vstřikováním paliva. Aerodynamicky tvarovaná karoserie dvoudveřového kupé využívá v hojné míře lehkých materiálů včetně hliníku a uhlíkových vláken.

Jen málo inovací přináší tak rozsáhlé benefity jako snížení hmotnosti. Použitím odlehčené konstrukce lze zlepšit akceleraci, ovladatelnost, brzdný výkon, bezpečnost i hospodárnost automobilu. Proto nový Ford GT využívá pokročilých lehkých kompozitů, které se v budoucnu uplatní napříč celým modelovým spektrem značky Ford. Díky nim nabídne jeden z nejpříznivějších poměrů výkonu k hmotnosti mezi všemi sériově vyráběnými automobily.

Motory EcoBoost již pohánějí celou řadu vozů značky Ford včetně sportovních modelů jako Fiesta ST, Focus ST nebo Mustang. Pohonná jednotka Fordu GT vychází z architektury motoru závodního vozu Ford IMSA Daytona Prototype. Jedná se o vidlicový šestiválec o objemu 3,5 l, přeplňovaný dvojicí turbodmychadel. Vyznačuje se širokým rozsahem využitelných otáček a také pozoruhodnou hospodárností, což je u motoru pro vytrvalostní závody velmi důležitá vlastnost.

Vozy poháněné motorem Ford EcoBoost V6 vybojovaly mimochodem v loňském ročníku šampionátu IMSA TUDOR United SportsCar Championship tři vítězství a sedm umístění na stupních vítězů. Bylo mezi nimi i první místo v prestižní dvanáctihodinovce na Sebringu.

Aerodynamické prvky nového Fordu GT snižují odpor vzduchu a zvyšují přítlačnou sílu. Platí to o samotném tvaru vozu i o detailech, jako je například zakřivené čelní okno. Aktivní zadní spoiler upravuje svoji výšku a úhel podle rychlosti jízdy a dalších parametrů s cílem zajistit optimální stabilitu a ovladatelnost při akceleraci, brzdění i zatáčení.

Vyspělý podvozek ve stylu závodních vozů umožňuje nastavit světlou výšku podle aktuální potřeby. Pneumatiky Michelin Pilot Super Sport Cup 2 o průměru 20 palců jsou ze speciální směsi a mají unikátní konstrukci; byly vyvinuty přímo pro Ford GT. Brzdové kotouče jsou vyrobené z karbon-keramického kompozitu.

Do dvoumístného kokpitu se nastupuje nahoru vyklápěnými dveřmi. Sedadla jsou upevněna přímo ke karbonové konstrukci karoserie. Díky tomu jsou lehčí a zároveň poskytují konzistentní a přímou zpětnou vazbu od podvozku. Přizpůsobit pozici za volantem lze seřízením polohy volantu a pedálové skupiny.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.