Sociální sítě
Nahoru

Sanctus Victoria Chardonnay 2013 patří mezi nejlepší vína Salonu vín

Národní vinařské centrum zveřejnilo seznam 100 nejlepších českých vín, která zvítězila v obrovské konkurenci přihlášených vzorků a smí tak hrdě na své láhvi nosit známku „Salon vín České republiky 2015“, chráněnou Úřadem průmyslového vlastnictví ČR. Mnohokrát oceněné Chardonnay 2013, z nejvyšší řady Sanctus Victoria Templářských sklepů Čejkovice, prokázalo své kvality a jedinečnost i v této soutěži a bude tak zařazeno do kolekce vín, které mohou návštěvníci ochutnávat od 28. 2. 2015 na zámku ve Valticích.

Vína přihlášená do Salonu vín musí být vyrobená z hroznů vypěstovaných v České republice a musí nejprve projít systémem nominačních oblastních soutěží systému Národní soutěže vín, garantovaných Svazem vinařů ČR. V úvodních kolech soutěže bylo z 1646 vzorků vybráno 722 nejlepších vín, která postoupila do prvního celostátního kola soutěže. Nejlepších 200 se následně probojovalo do 2. kola, ze kterého vzešlo 100 nejlepších vín oceněných titulem Salon vín České republiky, absolutní Šampion, vítěz kategorie a titul pro nejlepší kolekci Salonu vín – národní soutěž vín 2015.

Exklusivní řada Sanctus Victoria je unikátní nejen výběrem hroznů a speciální láhví z černé skloviny s logem firmy, která je ideální pro delší skladování. „Tato řada klade důraz na mimořádnou kvalitu vín, a to od pěstování hroznů a sběru, až po práci ve sklepě, kde máme v barikových a dubových sudech uloženo na 350 tisíc litrů vína,“ vysvětluje postup vín sklepmistr společnosti Pavel Koutný.

Hrozny vítězné odrůdy Chardonnay 2013 z řady Sanctus Victoria pochází ze 14 let staré vinice, přesněji z trati Helezný díl v obci Čejkovice, která patří do velkopavlovické podoblasti, vinařské oblasti Morava. Víno bylo vyrobeno šetrnými enologickými postupy. Lisování proběhlo po 12 hodinové chladné maceraci na slupce, ostře odkalený mošt byl zakvašen čistou kulturou vinných kvasinek a fermentován při teplotě 16°C. Po ukončení alkoholového kvašení následovalo 3 měsíční ležení vína na jemných kalech.

Barva vína je světle olivová se slámovými odlesky. Vůně je vydatná, s projevem zralého žlutého ovoce, citrusových plodů, včelího vosku a nastupujícím medovým závěrem. Chuť je strukturovaná, vrstevnatá, naleznete zde tóny kandovaného ovoce a lískového oříšku. Dochuť vína je dlouhá se zřetelnou mineralitou.

Vítězné Sanctus Victoria Chardonnay 2013 vyhrálo již v několika soutěžích, například zlaté medaile z Festwine Brno 2014 a Pardubického festivalu vína 2014, stříbrnou medaili získalo z přehlídky Víno Bojnice 2014 a tři hvězdy ze soutěže Top77 2014.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.