Vize průhonického gastronomického klubu Grenier je zcela zřejmá už při vstupu do prostor zrekonstruované půdy místní Sokolovny. To hlavní, o co tu jde, je posunout kvalitu nabízených služeb ještě o něco výše. Jakoby nestačila místní restaurace v přízemí, možnost využití fitness centra, hlídání dětí a různé dětské kroužky nebo dokonce kosmetický salon La Prairie, kterým Sokolova vyniká. Průhonice mají prostě zřejmý potenciál a konkurence mezi místními restauracemi je tlačí svou náročností k výjimečnosti. A to je dobře. Jinak by Gourmet Club Grenier vůbec nevznikl. Ale vězte, že to by byla škoda, a to i pro ty, kteří nejsou místní. Při vstupu do restaurace Gourmet Club Grenier zaujme po levé straně otevřená kuchyně, která však slouží pouze k exhibičním účelům a kulinářským kurzům. Její juxtapozicí je pak obří, avšak intimitou hýřící, prostor prozrazující, že se jedná opravdu o bývalou půdu. Tuto skutečnost vlastně nechtěl nikdo ani popírat, spíš podtrhnout, a tak jsou mezi jednotlivými dřevěnými stoly nádherně patrné masivní dřevěné trámy. Ty perfektně dokreslují atmosféru kožených křesel a anglických sofa lemujících vzniklou halu, která je předělená v poslední čtvrtině, aby vizuálně schovala kulečníkový stůl. Černé svíčky na stolech a ve svícnech pak umocňují kouzlo noci, protože otevřeno je zde pouze od 19:00 do 23:00, a to jen od čtvrtka do soboty. Důvodem, proč navštívit průhonické lákadlo bonvivánů, však není rozhodně kulečník, ale prostory vytvářející skvělé zázemí pro romantiku vyhledávající duše…. a samozřejmě také kuchyně šéfkuchaře Ladislava Douši. Ten svou kariéru nastartoval už před mnoha lety v legendární pražské restauraci Flambée, ze které také čerpá inspiraci při tvorbě jednotlivých chodů. Ty zaujmou zcela jistě, a to nejenom svými chutěmi a kvalitou na vysoké úrovni, ale paradoxně také dostupností. Každý týden totiž sestavuje speciální „Nabídku šéfkuchaře“ za pouhých 590 Kč. Jedná se vlastně o miniaturní degustační menu o třech chodech, které lze vybrat z pěti nabízených možností, ve kterých se kombinují ty nejrůznější chutě. V současné době rozhodně nelze neochutnat telecí tataráček s drcenými lanýži a parmazánem, který dochucuje vařené křepelčí vejce nebo krevetové ragů s marinovaným česnekem, sušenými rajčaty a fáva fazolkami. Kromě stálého menu nabízí restaurace i sezonní speciality, kterými jídelní lístek pravidelně osvěžuje a tím neustále překvapuje i místní, kteří se řadí mezi nejčastější hosty. Ti nedávno mohli ochutnat tataráček z jelení svíčkové, divočáka a další vybranou zvěřinu. Opravdové perličky jsou však stále přítomny i na klasickém menu, a tak je nutné z malých chodů doporučit carpaccio z mušlí sv. Jakuba a lososa s avokádovým krémem a želé z červené řepy (285 Kč) nebo restovaná telecí jatýrka s portskou omáčkou, perníkovou vaječnou sedlinou a dýňovým pyré (245 Kč). Z hlavních chodů pak zcela jistě stojí za ochutnání telecí panenka s pórkovým italským risottem, které perfektně chuťově vyvažuje lanýžová omáčka (495 Kč), klasika v podobě dvousetgramového hovězího steaku na hříbkách s restovanými fialovými brambory, které doprovází řapíkatý celer a topinambur (495 Kč) nebo do třetice všeho dobrého tygří krevety v tandoori koření a kokosovém mléce zvýrazněné zázvorem, chilli papričkami a koriandrem (445 Kč). Z přehledné nabídky několika chodů si prostě vybere každý a s vinným párováním pak ochotně poradí místní sommeliér Miroslav Bůžek, který do vinné karty zařadil lahve ze všech koutů světa. Gourmet Club Grenier je navíc připravený i na letní měsíce, kdy prostory rozšiřuje příjemná terasa. V každém ročním období se tedy dokáže přizpůsobit a zaujmout svou gastronomií, a to ať už náročné hosty prahnoucí po dalším kulinářském zážitku, nebo ty, hledající útočiště pro své chvilky kýžené samoty. Rezervaci na večeři v restauraci Gourmet Club Grenier lze udělat zde, případně na tel.: +420 267 310 506. Adresa pro taxi odvoz, který z centra Prahy s využitím Tick Tack taxi vyjde zhruba na 600 Kč, je Sokolovna Průhonice, Říčanská 118.
Více z rubriky Degustace
-
Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence
Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...
25.3.2024 -
Deer s novým kreativním menu
Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...
18.3.2024 -
Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork
V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...
11.3.2024 -
Gastronomická show jara proběhne už 11. března
V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...
6.3.2024 -
Nebeské menu připraví Patrik Bečvář
Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...
6.2.2024 -
Gregův speciální večer v Pru58
V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...
8.11.2023 -
Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague
Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...
3.11.2023 -
Štěpánova degustace
Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...
30.10.2023 -
Speciality v restauraci Triton opět překračují hranice možného
Nové podzimní menu zážitkové restaurace Triton, ukryté v kouzelné secesní jeskyni pod Václavským náměstím, opět překračuje hranice běžného a možného. Ambiciózní...
21.9.2023