Sociální sítě
Nahoru

Nová limitovaná edice oblíbených hodinek Orlík

Společnost Elton hodinářská připravila jedinečnou limitovanou edici sportovních hodinek Prim Orlík II. s názvem Tobruk. Stokusová edice vzdává hold generálu Karlu Klapálkovi, veliteli československého praporu při obraně libyjského Tobruku. Unikátní provedení z odolného titanu i další funkční a designové prvky dělají z této limitované edice bezpochyby hodinářskou událost letošního roku. Hodinky Prim Orlík II. z limitované stokusové edice Tobruk představují v historii domácí výroby hodinek podobný předěl, jako originál z roku 1965. Tehdy se jednalo o první model hodinek Prim vyrobený z nerezové ocele, navíc s garantovanou vodotěsností do 6 ATM. Prim Orlík II. L.E. Tobruk 2015 je prvním modelem primek zhotoveným z titanu, který je díky šroubovací korunce schopen odolat zkušebnímu tlaku 10 ATM. Navíc titan díky své vyšší tvrdosti dodává hodinkám zvýšenou odolnost proti poškrábání a to při poklesu celkové hmotnosti hodinek oproti standardní ocelové verzi. Konvexní safírové sklo hodinek o tloušťce 2,5 mm je ze spodní strany opatřeno antireflexní vrstvou. Otočný kroužek se svítícím bodem na číslici 12 je doplněn stupnicí ze speciální černé vrstvy BlackTop, která je extrémně odolná proti poškrábání. Číselník v barvě pouštního písku a černé ocelové ručky jsou opatřeny svítící barvou Super-LumiNova. Závitové víko osazené safírovým sklem je označené pořadovým číslem hodinek v rámci limitované 100 kusové edice a motivem pouštní krysy, což bylo neformální označení pro spojenecké vojáky bránící přístav Tobruk. Červená barva obrázku vychází z historické předlohy.

V hodinkách je použit strojek Prim, kalibr 98.01 s automatickým nátahem, který se kompletně vyrábí ve společnosti Elton hodinářská. Rotor je dekorován motivem českého lva a nápisem Czech Made. Frekvence setrvačky strojku činí 21.600 kyvů za hodinu. Spolehlivý chod zaručuje 22 funkčních hodinových kamenů z rubínu.

Nedílnou součást hodinek Prim Orlík II. z limitované edice Tobruk tvoří vnější obal s vyraženým logem Prim Manufacture 1949, dřevěná dárková krabička s natisknutou historickou fotografií československého vojáka, příslušníka 11. východního československého praporu, vyfoceného u pevnůstky č.19, kterou používali obránci Tobruku, dále náhradní řemínek tzv. NATO strap, hodinářský šroubovák a mezinárodní záruční karta.

Každý zákazník navíc dostane další sběratelský unikát – knihu „Byl jsem tobruckou krysou“, vlastnoručně podepsanou přímým účastníkem bojů u Tobruku – brigádním generálem v.v. Stanislavem Hněličkou. Od ukončení II. světové války letos uplyne již 70 let. Jednou z nejvýraznějších českých osobností, která se aktivně účastnila bojů proti nacismu, byl i armádní generál Karel Klapálek (1893-1984). Tento rodák z Nového Města nad Metují, kde má společnost Elton hodinářská své sídlo, velel 11. východnímu československému praporu, který pomáhal bránit libyjský přístav Tobruk před německými a italskými útočníky. Generál Klapálek vedl československé jednotky do boje na třech kontinentech – v Asii, Africe a Evropě. Žádný jiný čs. velitel nevelel polní jednotce s tak pestrým výběrem válčišť. Po válce působil jako vojenský velitel v Praze. V padesátých létech minulého století byl jako politicky nespolehlivý propuštěn z armády, odsouzen ve vykonstruovaném procesu a vězněn. Později byl plně rehabilitován a v roce 1968 dostal státní vyznamenání Hrdina ČSSR. Je také držitelem nejvyšších britských, sovětských, amerických, francouzských, jugoslávských a rumunských vojenských řádů. Bitva o Tobruk znamenala první výraznější zapojení Čechoslováků do pozemních bojů druhé světové války.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.