Sociální sítě
Nahoru

Vzkříšení ikony – Eterna uvádí na trh nový model Super KonTiki

Od roku 1962 je mezi potápěči jméno Super KonTiki synonymem vynikající spolehlivosti a přesnosti. Dnes jsou první potápěčské hodinky s otočnou lunou z hodinářského domu Eterna ikonou mezi hodinkami jak pro měření času na zemi, tak pod hladinou. Letos slaví originál svůj velmi očekávaný comeback, a to v podobě několika nových modelů včetně „Černé kolekce“, která je limitovaná a má maximálně 888 kusů. Ty budou v nabídce i v Hodinářství Bechyně, a to s cenovkou 72 800 Kč. Značka Eterna vyvinula svůj první model KonTiki v roce 1958. Bylo to u příležitosti připomenutí si odvážné expedice podniknuté napříč Tichým Oceánem. V té době se začala psát slavná historie této značky. Hodinky značky Eterna se rychle etablovaly ve světě extrémních sportů pro svoji absolutní spolehlivost a přesnost, drsnost a odolnost. Už i ty nejrannější modely hodinek KonTiki s nerezovými pouzdry byly vodotěsné do hloubky 200 metrů. V roce 1962 Eterna vyvinula model Super KonTiki pro profesionální potápěče. Šlo o model hodinek s otočnou lunetou, měly masivní, dobře čitelné římské číslice, díky kterým šlo velmi dobře určit čas, a který je nutný pro zastavení pro vyrovnání tlaku při stoupání na hladinu. Nyní, v roce 2015, Eterna uvádí na trh nové modely Super KonTiki a slavnostně si tím tak připomíná neomylné ikony časomíry pod i nad hladinou – původní originály hodinek Eterna z šedesátých a sedmdesátých let. Nové modely bezpochyby zdědily od svých předchůdců pevné, tvarované pouzdro a také charakteristickou rotující fazetu s mohutnými vroubkovanými okraji. Nové modely hodinek mají jako původní modely KonTiky stylové trojúhelníkové indexy ve tvaru kompasové střelky. Hodinky Super KonTiki jsou jednak díky svému robustnímu a výrazně sportovnímu vzhledu a jednak díky spolehlivému samonatahovacímu hodinovému strojku ideálním společníkem pro moderní dobrodruhy a badatele, kteří mají rádi osobitost a styl.

Značka Eterna nabízí všem, kteří hledají něco zvláštního, limitovanou kolekci hodinek Super KonTiki Black. Tato kolekce má jen 888 jednotlivých kusů. Hodinky mají tmavě černé, mysteriózní pouzdro. Oranžové luminiscenční ručky s luminiscenčními body u hodinových indexů se nápadně vyjímají na pozadí tmavě černého číselníku. Je tak zajištěna maximální čitelnost číselníku i při nedostatečném osvětlení. Hodinky Super KonTiki Black Limited Edition mohou mít buď černý milánský kovový pásek, nebo černý nato páseks oranžovým proužkem uprostřed, který velmi dobře ladí s barvou ruček, nebo černý kožený pásek.

Pro ty, co dávají přednost modelu, který by byl blíže originálu, značka Eterna nabízí jednu z nelimitovaných kolekcí z nerez oceli. U těchto modelů mají indexy ve tvaru slavné kompasové střelkyna černém číselníku a luminiscenční ručky buď přirozeně bílé, nebo nápadně žluté zakončení. Dokonalý klasický vzhled je dovršený buď milánským kovovým páskem, nebo černo oranžovým nato páskem nebo koženým páskem, který bývá velmi oblíbený.

Hodinky řady KonTiki jsou připomenutím odvahy a rozhodnosti archeologa a etnologa, Thor Heyerdahl. V roce 1947 se 32letý Nor a pět dalších badatelů vydalo z pobřeží Peru do Tichého oceánu jen na raftu z balzového dřeva pojmenovaného po inckém bohu slunce, Kon-Tiki. Thor Heyerdahl se vydal na svou odvážnou expedici, aby dokázal, že i Indiáni z Jižní Ameriky z doby ještě před Kolumbem se mohli dostat do Polynézie díky Humboldtově proudu a pasátovým větrům. Badatelé jeli na expedici s hodinkami značky Eterna, které byly speciálně vyrobené pro tuto příležitost a byly extrémně pevné a spolehlivé. Tyto byly pro členy expedice nepostradatelným navigačním nástrojem, který jim pomáhal činit taková rozhodnutí, na kterých závisel nejen úspěch celé expedice, ale i samotný život jejích členů. Po 101 dnech a nocích plavby na moři, kdy expedice urazila téměř 8000 kilometrů, konečně Thor Heyerdahl a jeho posádka dojela k ostrovu Raroia v Polynézii. Stejně jako celá expedice, tak i jejich hodinky vše v pořádku přežily. Hodinky vydržely bez známek poškození jak slanou vodu, tak vlhké prostředí a kolísající teploty. Technické hodinářské know-how, které sloužilo pro výrobu hodinek Kon-Tiki pro úspěšnou expedici, bylo následně přejato a uplatněno při výrobě dalších sportovních hodinek Eterna.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.