Sociální sítě
Nahoru

Thajské menu v SaSaZu

Restaurace SaSaZu, která tento rok již pošesté získala mezinárodní ocenění Bib Gourmand od Michelin, představuje nové menu. Právě to má být jakýmsi oslavením tohoto ocenění, tentokrát inspirované Thajskem. Thajská kuchyně je jako orchestr. Nezáleží, co hraje jednotlivý nástroj, ale jaká je finální souhra. Je o celkové harmonii použitých chutí, při čemž thajská kuchyně využívá vždy minimálně tři ze základních chutí: sladkou, kyselou, slanou, hořkou nebo pálivou. To poslední, co bychom mohli o thajské kuchyni říct, je, že je jednoduchá. Naopak. Jídlo je zde pečlivě připravovanou událostí o níž se ví, že může mít i zdraví prospěšné účinky. Důraz je kladen na použití silně aromatických komponentů, kterými jsou: citronela, bazalka, koriandr, kafírové listy, galangal, chilli, česnek, limetková šťáva, kokosové mléko a fermentovaná rybí omáčka. V Thajsku je jídlo společenskou událostí, české způsoby stravování jsou pro většinu Thajců nepochopitelné. Platí tu jedno krásné úsloví: „Ty chceš jíst sám? Jsi blázen. Ty chceš spát sám? Jsi nemocný…“ Nůž se nepoužívá, protože jídlo je posekané na drobné kousky a především – nůž je symbolem agrese. Nepostradatelnou výbavou jsou jídelní hůlky a jídla se podávají najednou. Všichni tak jí společně z misek nebo talířků. Při vstupu do SaSaZu Vás uvítají známým pozdravem savat dý (khrab/khá). Byť je nové menu šéfkuchaře SaSaZu Shahafa Shabtaye inspirované Thajskem, převedl jej do jeho vlastní fantazie. Vystřídala se zde už kuchyně barmská, filipínská, singapurská, vietnamská a kambodžská. A každý rok je inspirovaný jinou asijskou zemí, s jejíž kuchyní se tak máte možnost seznámit. Restaurace SaSaZu přináší to nejlepšího z daleké Asie.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.