Restaurace SaSaZu, která tento rok již pošesté získala mezinárodní ocenění Bib Gourmand od Michelin, představuje nové menu. Právě to má být jakýmsi oslavením tohoto ocenění, tentokrát inspirované Thajskem. Thajská kuchyně je jako orchestr. Nezáleží, co hraje jednotlivý nástroj, ale jaká je finální souhra. Je o celkové harmonii použitých chutí, při čemž thajská kuchyně využívá vždy minimálně tři ze základních chutí: sladkou, kyselou, slanou, hořkou nebo pálivou. To poslední, co bychom mohli o thajské kuchyni říct, je, že je jednoduchá. Naopak. Jídlo je zde pečlivě připravovanou událostí o níž se ví, že může mít i zdraví prospěšné účinky. Důraz je kladen na použití silně aromatických komponentů, kterými jsou: citronela, bazalka, koriandr, kafírové listy, galangal, chilli, česnek, limetková šťáva, kokosové mléko a fermentovaná rybí omáčka. V Thajsku je jídlo společenskou událostí, české způsoby stravování jsou pro většinu Thajců nepochopitelné. Platí tu jedno krásné úsloví: „Ty chceš jíst sám? Jsi blázen. Ty chceš spát sám? Jsi nemocný…“ Nůž se nepoužívá, protože jídlo je posekané na drobné kousky a především – nůž je symbolem agrese. Nepostradatelnou výbavou jsou jídelní hůlky a jídla se podávají najednou. Všichni tak jí společně z misek nebo talířků. Při vstupu do SaSaZu Vás uvítají známým pozdravem savat dý (khrab/khá). Byť je nové menu šéfkuchaře SaSaZu Shahafa Shabtaye inspirované Thajskem, převedl jej do jeho vlastní fantazie. Vystřídala se zde už kuchyně barmská, filipínská, singapurská, vietnamská a kambodžská. A každý rok je inspirovaný jinou asijskou zemí, s jejíž kuchyní se tak máte možnost seznámit. Restaurace SaSaZu přináší to nejlepšího z daleké Asie.
Více z rubriky Gastro
-
La Veranda představuje nové chutě
La Veranda je jiná než ostatní fine diningové restaurace v Praze. Zde se již přes dvacet let podávají excelentní pokrmy, které...
17.4.2024 -
Legendární italská víla dezertů Ambra Campodonico představila v Praze svůj „CHECK INN CAKE“
Ponořte se do lahodné hry chutí a textur s novým dezertem, který exkluzivně pro hotelovou síť Czech Inn Hotels vytvořila v...
11.4.2024 -
Indický michelinský šéfkuchař Himanshu Saini rozšířil partnery manufaktury Jaeger-LeCoultre
Projekt Made of Makers od Jaeger-LeCoultre spojuje umělce z různých oborů mimo hodinářství, aby rozšířil hranice dialogu mezi hodinářstvím a uměním....
10.4.2024 -
Snídaně s lanýžem
Příběh se začal odehrávat v restauraci Deer již před několika lety. Před třemi roky přišel šéfkuchař Lubomír Dolejš a jeho prvním...
10.4.2024 -
Dvě vzácné whisky vytvořila umělá inteligence. Nabízí se za 50 000 $
Společnost Diageo překročila hranice tradičního a moderního, aby dala světu dvě exkluzivní láhve whisky, jejichž cena dosahuje astronomických 50 000 dolarů...
9.4.2024 -
Mečoun a Ústřice v PRU58
Gastronomická show v PRU58 se blíží. Již 16.4.2024 od 18:00 se restaurace promění v divadlo, kde na pódiu vystoupí v hlavní...
8.4.2024 -
Království chřestu v Hliněné baště
Král zeleniny dává najevo převahu svým vzhledem modelky – vysoký a štíhlý stonek zdobí rozverná špička. Oč méně má kalorií, o...
7.4.2024 -
Překvapení v srdci Vinohrad: Apelace 21
Zprvu by se mohlo zdát, že fine dining scéna a pražské Vinohrady nejdou dohromady. To by bylo ovšem chybně smýšlení. Všem...
4.4.2024 -
Svěží ginová novinka pro jaro a léto: JUNE Watermelon
Ginová rodina G’vine řady JUNE se rozrůstá o nejnovější JUNE Watermelon, perfektní volbu pro přicházející teplé měsíce. Tento gin se skvěle...
3.4.2024