Sociální sítě
Nahoru

Italská moderna Bianco e Nero láká nevšedními kombinacemi

Pražské Florentinum se až doposavad skloňovalo spíše díky obřímu hodinářství Koscom a právnickým kancelářím, nežli kvůli gastronomii. Tomu je ovšem přítrž. Pražští gurmáni totiž naleznou v horním atriu novou restauraci, kterou je téměř nutnost navštívit. Proč? V první řadě je zde čeká jedinečný gurmánský zážitek umocněný delikátními víny, v řadě druhé je to unikátní koncept, kterým ristorante Bianco e Nero vyniká. Bianco e Nero. Bílá a černá. Den a noc. Právě to je hlavní myšlenkou nového vzdušného ráje italských chutí. Zatímco přes den poslouží honosné prostory jako perfektní místo k obchodnímu setkání nebo jako bistro, ve kterém si lze pořídit prémiové potraviny, a to od sýrů až po čaje a čokoládu, tak se v noci dokáží proměnit v tichou útulnou restauraci s perfektní obsluhou. Co zůstává vždy stejné, tedy kromě menu, je vzdušný interiér s industriálně řešeným stropem a luxusní instalacemi a drobnými detaily od společnosti Lasvit. Koneckonců na kvalitní sklo si zde potrpí, o čemž vypovídají také skleničky Riedel. Co ale imponuje nejvíc je koncept otevřené kuchyně, kterou od návštěvníků odděluje jen obří skleněná tabule popsaná denními specialitami. Království chutí dominuje šéfkuchař Radim Gerlich, který se vypracoval nejenom v Aromi či La Bottega di Finestra, ale také v londýnské Locanda Locatelli a italské Urbinodei Laghi, přičemž poslední tři roky trávil ve škole vaření Laboratorio Scuola di Cucina. Právě ze svých předešlých působišť stále ideově čerpá, o čemž svědčí i položky na poměrně širokém menu. Jasným favoritem jsou grilované mušle svatého Jakuba se zeleninovou omáčkou peperonata (345 Kč), nicméně ani carpaccio s ořechovým dresinkem a sýrem taleggio (245 Kč) nemůže být špatnou cestou. Jako odrazový můstek k dalším chodům však poslouží i tradiční burrata s Datterino rajčaty a křupavým chlebem (235 Kč). Možností je opravdu dost a párovat je vskutku s čím. Ještě než ale dostane slovo místní sommeliér Václav Vašek, který opravdu rád vypráví příběhy spojené s vystavenými víny, je třeba vybírat z dalších chodů. Už místní pasta dává tušit, že v kuchyni je žádaná kreativita. Kouzelník Gerlich tak kombinuje například srdcovky srolované v paccheri trubice s pancettou a hráškovým pyré (325 Kč) nebo pappardelle s králičím ragů, které chuťově dotváří vepřova salsiccia (265 Kč). Ale to hlavní má teprve přijít. Triumfem kuchyně je zcela jistě mořský vlk připravovaný „na mokro“, tedy v úpravě guazzetto, a ve šťávě a hlubokém talíři je podáván se slávkami a kapary (445 Kč). Pro ty, kteří nevyhledávají ryby ani mořské plody ve stylu grilované chobotnice s cizrnovým pyré a petrželovým olejem (495 Kč) se nabízí i těžší grilovaný hovězí krk s hustou vinnou redukcí, v podání omáčky Nebbiolo, a pečeným chřestem (495 Kč). K plnému prožitku krásného večera patří samozřejmě dobře zvolené párování. Nutno uznat, že vinná karta zde nedostatky rozhodně netrpí, a ačkoli je z čeho vybírat, jasnou volbou pro letní měsíce, které jsou už za dveřmi, je chuťově dokonale vyvážené Giustiniana Gavi di Gavi Il Nostro (1 145 Kč) s jemnou vůni ovoce a květů. Nechte se také zlákat, obchodní partneři to ve den jistě ocení a večer i vaši přátelé. Klid a ticho umocní i romantické posezení párů, kteří nechtějí přítmí a klasiku, ale vyhledávají moderní a svěží přístup. Dobrou chuť, ve dne i v noci…

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.