Sociální sítě
Nahoru

Novinka Montblanc: limitovaná edice velkých spisovatelů – Leo Tolstoy

Limitované edice Montblanc Writers od roku 1992 vzdávají poctu největší ikonám literární historie. Nejnovější inspirací pro tuto výjimečnou edici psacích potřeb je Lev Nikolajevič Tolstoj, ruský mistr realistického beletrie a autor epických děl, jako jsou Vojna a mír či Anna Karenina. Kromě psaní světově významných románů strávil hrabě Lev Nikolajevič Tolstoj velkou část svého života usilováním o morální dokonalost a hledáním pravého významu života. Byla to právě osobnost Lva Nikolajeviče Tolstého jako ztělesnění lidské citlivosti a jeho živá výmluvnost, které vedly k raketovém vzestupu jeho slávy a k tomu, že se zařadil mezi nejvíce prominentní postavy ruských realistických vyprávění. V průběhu času se tento velký autor vyvinul do křesťanského myslitele, zabývajícím se nenásilným bojem proti kapitalizaci společnosti, nerovnosti nevolnictví a dominance církve, což vedlo k jeho náboženským a sociálně-kritickým spisům, jež byly vystaveny carské cenzuře. Kromě literárního dědictví Tolstoj podporoval myšlenku vzdělání pro všechny a vydával měsíčník, ve kterém byly šířeny jeho myšlenky o školství zdarma. Writers Edition Leo Tolstoy: Život v jednoduchosti

Inspirací pro tuto edici byl rodinný dům, kde se Tolstoj narodil a kde žil se svou rodinou. V tomto idylickém venkovském prostředí nalezl štěstí v prostém životě po boku rolníků a právě toto téma se odráží v celkové jednoduchosti a konstrukci psacích prostředků z této edice. Charakteristické sloupy u vchodu jeho panství jsou zde zobrazeny na vrcholu víčka, jež je korunováno nápisem Montblanc v černé a bílé pryskyřici. Tolstého filozofie obdělávání půdy vlastníma rukama je symbolizována v komplikované ručně provedené postříbřeného těla. Víčko ze vzácné tmavě šedé pryskyřice, modrý kužel a platinové kování odkazují na obálky jeho prvních významných děl. Ornament na víčku připomíná tradiční tkaný vzor, jež zdobil jinak skromné rolnické haleny. Vše korunuje podpis autora na uzávěru, zatímco jeho aristokratickou rodinu připomene hrot z čistého zlata v subtilním designu, jež vypovídá nejen o jeho původu, ale i jeho hodnotách vložených do jeho rodiny vlastní. Číslo vydání vyryto na uzávěru je důkazem jedinečnosti každého kusu. Počet kusů plnícího pera je omezen na 9000, kuličkového pera na 12 000. Počet propisovacích tužek je omezen na 7000 kusů a sad s plnicím perem, kuličkovým perem a mechanickou tužkou je omezen na 1600 kusů. Limited Edition 1868: Tolstého tajemství ke štěstí

Design limitované edice 1868 připomíná jak prostý životní styl, kterému dával Tolstoj přednost spíše ke konci života, tak jeho šlechtický původ. Pozlacený obal oslavuje práci, kterou vykonával na své půdě, a je elegantně spárován s modrým lakovaným víčkem. Gilošový pod víčkem evokuje ruskou aristokracii, opakující se téma v jeho románech včetně těch neznámějších – Anna Karenina a Vojna a mír. Jeho podpis a portrét, ražené v rhodiovaném hrotu z ryzího zlata, připomínají odkaz tohoto velkého spisovatele. Dřevěný kužel vypráví příběh milovaného domova, Yasnaya Polyana, místa s mnohá století starými stromy, mezi kterými se Tolstoj rozhodl být pohřben. Konec kužele zdobí malachit jako odkaz na Legendu o zelené holi. Když byl Lev malý chlapec, jeho bratr Nikolaj mu řekl, že má tajemství, díky kterému skončí války a utrpení a všichni budou šťastní. Tajemství mělo být napsáno na zelenou hůl a ta byla prý zakopána v Yasnaya Polyana. Tato legenda zůstala po celý život v mysli spisovatele a ten ve stáří požádal, aby byl pohřben tam, kde leží zelená hůl. Montblanc Writers Edition Leo Tolstoy je limitovanou edici psacích potřeb, vzdávající hold muži, jež učinil trvalý otisk ve světové literatuře a jehož romány oslovují generace dodnes. Spisovatel, legenda již za svého života, inspiroval mnoho mecenášů a filantropů, jež po jeho vzoru začali usilovat o sociální spravedlnost.  Limitovaná edice Leo Tolstoy je v prodeji v butiku Montblanc v Pařížské ulici 9, Praha 1.

Více z rubriky Butiky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.