Sociální sítě
Nahoru

Patrik Dařílek: Mistr košil ze starého světa

Nemá internetové stránky a v médiích o něm uslyšíte málokdy. Kdo chce ale oblékat skutečně to nejlepší, co lze dnes ve světovém měřítku vytvořit, ten si Patrika Dařílka a jeho oděvy na míru pod značkou Emperor najde. Jeho kariéra začala před téměř čtvrt stoletím na zakázkových košilích, které u nás dodnes nikdo nepřekonal a které jsou i ve světě naprostým unikátem, nyní však jeho koncept luxusní krejčovské práce pro nejnáročnější sahá mnohem dále. Obleče vás na míru od hlavy až k patě do nejkvalitnějších materiálů, zpracovaných vrcholným řemeslným způsobem daleko od shonu a ruchu v nenápadném domě v Horních Počernicích. Pojem dokonalý servis tady nabírá nové rozměry, stačí si jen přát. Ačkoliv Patrik Dařílek není krejčí, o pánském i dámské módě toho ví jako málokdo. Začátkem devadesátých let odešel do Kanady, kde poprvé nahlédl pod pokličku luxusnímu odívání a tento svět jej fascinoval natolik, že už u něj zůstal. V průběhu mnoha následujících let získával a rozvíjel díky svému působení na severoamerickém a evropském trhu v nejtvrdší konkurenci velmi cenné vědomosti o nejušlechtilejších přízích, tkaninách a jejich následném zpracovávání. Takto postupně vznikal koncept luxusní zakázkové oděvní tvorby EMPEROR a její základní kámen – pánské a dámské košile na míru.

Nemáte-li kontinuitu a tradici, je to těžké, velmi těžké. Nicméně, kde je vůle, tam je cesta,“ popisuje skromně, ale s hrdostí, která je na místě, Patrik Dařílek. „Italové byli, jsou a snad i zůstanou etalonem toho nejlepšího ve světě odívání. Pokud chcete uspět, musíte být lepší. A to opravdu není snadné. To, co vám historicky a fakticky chybí, musíte nahradit tvrdou dřinou, nekonečným studiem, vývojem, testováním, zkoušením a obrovskou zarputilostí,“ uzavírá.

V Horních Počernicích u Patrika Dařílka vznikají košile z nejluxusnějších látek, které dnes vůbec člověk umí utkat. Škála košilovin, které jsou k disposici je neuvěřitelná. V nabídce naleznete nejexkluzivnější bavlněné látky z dvojmo tkaných přízí, jejich kombinace s ušlechtilým vlákny kašmíru, hedvábí či lnu a další tkalcovské skvosty. „ Velmi mne těší, že drtivá většina našich látek je unikátní ve světovém kontextu. Vznikají totiž a jsou vyráběny nejlepšími italskými tkalci po mé předchozí technické a designové specifikaci exklusivně pro nás.“ Ještě více zušlechtit tyto již tak ušlechtilé látky je přitom velmi náročné, zejména díky jejich výjimečné jemnosti. Pouze nejlepší látka však nestačí. Nedílnou součástí je následné tvarování a vlastní výrobní proces. Když mezi znalci luxusu řeknete, že máte košili od Dařílka, je to něco, jako kdybyste řekli, že řídíte Rolls Royce. Mezi těmi opravdu zkušenými to ale ani nemusíte říkat, jsou totiž snadno rozpoznatelné díky vrcholnému řemeslnému zpracování, na kterém je rozdíl prostě vidět. Lahůdkou je nejjemnější perličkové prošívání s až patnácti stehy na jeden centimetr, stejně jako unikátním vypracováním konstrukce límce, ramen, sedla, manžet, rukávových rozparků, knoflíkových dírek… Technických fines pod značkou Emperor by se dalo vyjmenovat nepočítaně. Samostatnou kapitolu pak tvoří ručně vyráběné, leštěné, barvené, případně ryté knoflíčky z pravé perleti, které korunují celé dílo.

Naši zákazníci jsou většinou, bez ohledu na to, odkud pocházejí a jaké mají předchozí zkušenosti, velmi překvapeni. V našem pojetí má totiž luxusní oděv na míru a servis s ním spojený zásadně jinou podobu, než je dnes v Česku i ve světě obvyklé,“ říká Patrik Dařílek a nutno uznat, že přístup, který jsme u něj v Emperoru viděli, je vážně nevídaný a na dnešní dobu pro někoho možná neefektivní. Jenže právě o tom to celé je, v tom je ta výjimečnost a pravý luxus. V centru dění jste vy, vaše přání a závazek vnímat řemeslo jako umění.

Svými rodiči jsem byl vychován podle tradičních hodnot. Ve svých profesních a obchodních začátcích v Kanadě jsem měl to štěstí, že jsem zažil starý dobrý svět. Svět slušnosti, osobních kvalit a prestiže, dobrého jména, vůle, svět noblesy a elegance. Kanaďan, Angličan, Francouz, Ital, Němec, všichni na jednom teritoriu a ve stejném oboru. Každý svébytný a osobitý, ale všichni sdílející a respektující základní principy a hodnoty. Byl to zdroj úžasného poznání a inspirace. Bez ohledu na stávající degradaci a devalvaci okolního prostředí tyto hodnoty zachováváme, rozvíjíme a šíříme dál,“ líčí s neskrývanou vášní pro řemeslo Patrik Dařílek. Vydržel by vám vyprávět hodiny a vy byste pořád chtěli vědět víc.

Jak to probíhá?

Krok 1: Cesta do vašich představ

Základem úspěchu je porozumění. V Emperoru si nejdřív v klidu sednete, necháte ze sebe u sklenky vína nebo šálku kávy opadnout stres a pak se pustíte do výkladu svých představ. „Neuznávám limity ve vytváření užitného umění, které však musí být naprosto funkční. Našim klientům nabízím pouze to, o čem jsem 100% přesvědčen. Přejete si ultra konzervativní klasiku, moderní eleganci nebo high fashion? Vytvoříme ji pro Vás. Zapomněli jste, že existují designy a barvy nebo se jich bojíte? Nevadí, naučíme Vás je opět milovat a užívat,“ přibližuje Dařílek první kroky k vaší nové košili.

Krok 2: Míry a zkušební košile nanečisto

Když je představa dána, je řada na přeměření. Na základě vašich měr je pak ručně vykonstruován a zhotoven osobní střih, který je pro vás nejvhodnější. Podle něj je z testovacího materiálu zhotovena první zkušební košile. Na ní je přímo na vaší postavě doladěno vše potřebné. Při tomto tvarovacím procesu jsou samozřejmě zohledněna všechna tělesná specifika a proporce. Finální zkušební košili také obdržíte a vaším úkolem je ji opakovaně použít, díky čemuž si můžete na vlastní kůži zkusit, jestli s tou definitivní budete opravdu bez výhrad spokojeni. Výsledkem tohoto postupu, který obvykle vyžaduje dvě zkušební košile, je perfektní základ, díky němuž může být konečné dílo opravdu bezchybné a maximálně lichotivé právě pro vás. „Bez ohledu na libovolné proklamace a přesvědčování, žádný počítač a software na světě zatím tento tvarovací proces nedokáže a nenahradí,“ říká Patrik Dařílek. V průběhu setkávání, vedoucích k vytvoření perfektního střihu košile dochází paralelně na základě požadavků klienta k výběru látek, z nichž budou po ukončení tvarování a zkoušení šity vlastní košile.

Krok 3: Čas na dokonalost

Teprve po finálním odsouhlasení zkušební košile dochází k výrobě košil reálných. Jde o interaktivní, velmi složitý a nejnákladnější proces, který však naprosto eliminuje prostor pro jakoukoliv chybu. Konečná košile, ze zákazníkem zvoleného materiálu, je většinou hotova za tři až čtyři týdny. „Rád a často beru klienty do prostor výroby, Mají tak možnost vidět, dotýkat se, vnímat a díky tomu porozumět,“ svěřuje Patrik Dařílek.

Více z rubriky Butiky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.