Sociální sítě
Nahoru

PÁNSKÁ ZÁLEŽITOST ANEB JAKÝ BUDE PODZIM A ZIMA U VUITTONA?

01jpg

„Myslím si, že Christopher Nemeth je nejtalentovanějším návrhářem, společně s Vivienne Westwood, kterého dal světu Londýn,“ tvrdí Kim Jones, umělecký ředitel pánských kolekcí značky Louis Vuitton.

Look_28

Módní kolekce Runway určená sezoně podzim/zima 2015 od Louise Vuittona oslavuje řemeslo a kreativitu na poli módy v tom pravém slova smyslu. Je zároveň i poctou vizionářskému duchu Londýna, Tokia i Paříže a jednomu z nejodvážnějších průkopníků módy – Christopheru Nemethovi.

33jpg

Christopher Louis Nemeth (1959-2010) vstoupil do světa módy bez zlozvyků někoho, kdo návrhářství studoval. Narodil se v anglickém Birminghamu a v roce 1979 odjel do Londýna studovat malbu na Camberwell College of Arts. Po absolutoriu začal navrhovat oblečení především sám pro sebe. Sám se naučil stříhat, používal malířské plátno a staré poštovní pytle, přešíval své staré obleky. Každý jeho model se stal předobrazem jeho pozdějšího dekonstruktivismu, který ho celosvětově proslavil.

Look_11

„Jeho tvorba v sobě nese prvky Saville Row, ulice, klubů…jeho návrhy definují to, čím je Londýn. Vzděláním je výtvarník a předtím, než se dal na módu, byl ilustrátorem – podobně jako já. Jeho vliv vidím v mnoha kolekcích jiných návrhářů – a přitom jeho jméno znají jen někteří. Proto nyní, s blížícím se pátým výročím jeho smrti, chci letošní sezonní kolekcí Louis Vuitton otevřeně oslavit jeho život a dílo,“ říká Kim Jones.

45jpg

V každém případě byla módní tvorba Christophera Nemetha neoddělitelná od jeho výtvarného díla. Na ně se ostatně dostalo i v procesu vlastního šití, jehlou a nití, vlastníma rukama. Kreativita a řemeslo byly pro Christophera klíčové. Postupem času si vycizeloval vlastní styl, který vtiskl i nábytku a interiérům. Jeho návrhy definovaly ‚londýnského ducha‘ od počátku jeho kariéry do poloviny osmdesátých let: sekáčový styl, pohrdání značkami, vlastní kreativita a kutilství – to vše bylo příznačné pro Londýn v době ekonomické krize.

Look_5

V tomto duchu se nese i celá pánská kolekce A/W 2016, je to pocta Louise Vuittona někomu zcela výjimečnému. S pomocí Nemethovy rodiny a jeho širšího příbuzenstva a přátel z módní i hudební branže vznikla zemitá velmi inspirující móda, která je skvěle nositelná a zároveň velmi osobitá.

Více z rubriky Móda

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.