Sociální sítě
Nahoru

Audemars Piguet s novým věčným kalendářem linie Royal Oak

Audemars-Piguet-Royal-Oak-Perpetual-Calendar-RG-Blue-DialVýkonná kombinace moderní estetiky a prestižní tradiční komplikace. To je novinka Audemars Piguet pro rok 2015 Royal Oak Perpertual Calendar, poslední kapitola neuvěřitelné cesty počaté před 140 lety. Po drtivou většinu existence lidstva bylo Slunce našim každodenním ukazatelem času, zatímco měsíc, pozorovatelné hvězdy a jejich konstelace sloužily jako kalendář. Příroda nevyhnutelně sloužila jako základ a zdroj inspirací pro nejstarší měřicí zařízení a jejich koncepce. Už hodiny z poloviny 16. století přinášely různé astronomické údaje, jako den v týdnu, datum nebo měsíční fáze, avšak až do 17. století nebylo možné v mechanickém hodinářství dosáhnout vyšší přesnosti a spolehlivosti. Mechanizmy kalendářů těchto starších astronomických hodin v zásadě odpovídaly dnešnímu pojetí jednoduchého nebo trojitého kalendáře (den, datum a měsíc). Zpravidla ukazovaly měsíční fázi, ale nebylo možné nastavení přestupných roků a datum se automaticky nepřizpůsobovalo různým počtům dnů v měsíci.

Royal-Oak-Perpetual-CalendarNa druhou stranu, hodinky s věčným kalendářem jsou složité mikromechanické zařízení, které je navrženo tak, aby automaticky měnilo počet dnů v měsíci dokonce s ohledem na přestupné roky. Hodinky dokáží rozpoznat, že únor má 28 dnů ve třech po sobě jdoucích letech před rokem přestupným, v kterém přidají 29. den. Jedná se v mnoha ohledech o analogový počítač, který vypočítává odchylky v kalendáři bez zásahu uživatele a automaticky bere v úvahu měsíce s 28, 29, 30 nebo 31 dny.

Věčné kalendáře jsou pak součástí DNA značky Audemars Piguet. V roce 2015 se hodinky Royal Oak Perpetual Calendar s věčným kalendářem vrací do centra pozornosti ve čtyřech různých verzích (2 v provedení ocel, 2 v provedení růžové zlato). V reakci na posun rozměrů hodinkových pouzder, který začal v roce 2012, mají nové hodinky Royal Oak Perpetual Calendar nyní průměr 41 mm, ale stále jsou extrémně tenké.

Audemars-Piguet-Royal-Oak-Perpetual-Calendar-RG-DialVětší rozměr je doplněn číselníkem s designem „Grande Tapisserie“, který výrazně zvyšuje celkový estetický dojem, vyvážení a čitelnost ukazatelů věčného kalendáře. Schéma číselníku obsahuje všechny tradiční ukazatele hodinek s věčným kalendářem: den, datum, velmi podrobný údaj měsíční fáze, měsíc a přestupný rok. Kromě toho centrální ručička ukazuje na vnějším děleném kroužku 52 týdnů a přidává tak další časový údaj.

Nový automatický kalibr 5134 je postavený na základě svého předchůdce kalibru 2120, ale byl zvětšen podle většího pouzdra s průměrem 41 mm. Pochod o tloušťce 4,31 mm s vysoce kvalitní povrchovou úpravou je dokonale viditelný přes bezreflexní zadní kryt ze safírového krystalu. Čím menší je tloušťka pochodu, tím je složitější jeho seřízení a smontování jeho součástí, protože tato práce vyžaduje mimořádné zkušenosti při práci se součástkami, které jsou někdy tenké jako lidský vlas.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.