Sociální sítě
Nahoru

Martell oslavuje 300 let limitovanou edicí vzácného koňaku

Nejstarší ze slavných výrobců koňaku Martell letos oslavuje 300 let od svého založení. Při této příležitosti značka představuje nový ultraprémiový koňak v limitované edici – Martell Premier Voyage. Ten se ukrývá v křišťálové karafě obklopené ocelovou skulpturou, kterou navrhl významný francouzský umělec Bernar Venet.

Martell Premier Voyage_IDům Martell byl založen roku 1715 v době vrcholícího Art de Vivre – francouzského umění žít. V této době byla oslavována jak gastronomie a její chutě, tak tradice a řemeslná zručnost. Nejstarší ze slavných výrobců koňaku zvolil na počest Art de Vivre za ambasadorku oslav svého významného výročí celosvětově uznávanou herečku Diane Kruger. Ta je ztělesněním francouzské elegance a stylu, se silnými vazbami na Francii vypěstovanými během jejích hereckých studií na jedné z nejprestižnějších francouzských divadelních škol, Cours Florent. Diane mimo jiné zaštiťuje projekt Martell France 300 hledající osobnosti, které mají důležitý kulturní přínos v gastronomii, umění, módě, mixologii a zábavě a vystihují Art de Vivre 21. století.

Martell Premier Voyage_IIISklepmistr domu Martell Benoît Fil se u příležitosti oslavy třísetletého výročí vrátil ke kořenům značky a vytvořil jedinečnou kompozici složenou z 18 mimořádných vínovic, tzv. eaux-de-vie, ze sklepů Martell z let 1868 – 1977. Benoît Fil sestavil za pomoci dochované korespondence zakladatele firmy Jeana Martella mapu jeho klíčových dodavatelů a vydal se po jeho 300 let starých stopách. Tak jako Jean Martell o desítky generací dříve, i sklepmistr Fil navštěvoval vinařské rodiny, ochutnával a získával vzácné eaux-de-vie a setkával se s dědici a pokračovateli svých předků, kteří kdysi zásobovali „vodou života“ samotného Jeana Martella. Po jejich smíchání vznikla unikátní směs, která byla následně uložena k odpočinku do 300 let starého sudu z dubového dřeva. Na jeho konci stojí Martell Premier Voyage, nový výjimečný koňak vzdávající hold Jeanu Martellovi.

Diane Kruger_Martell 300_I„Naším cílem i společnou touhou bylo vytvořit směs, jež by v sobě zrcadlila historii a cestu Jeana Martella,” říká sklepmistr značky Martell a autor Martell Premier Voyage Benoît Fil a dodává: „Měli jsme přístup do archivů značky se zeměpisně přesně zaznamenanými místy, které Jean navštívil. To nám umožnilo najít potomky těchto vinařů, kteří dnes vyrábějí eaux-de-vie té nejvyšší kvality. Martell Premier Voyage nám dnes umožňuje vychutnat si to nejlepší z historie oblasti Cognac a vizí Jeana Martella. Tato nová směs v sobě skutečně zachycuje tři století Martellu, přeměňujíce koňak v umění.”

Vůně koňaku v sobě ukrývá tóny kandované pomerančové kůry, černého rybízu, medu a perníku. Kroužení naplno odhalí eleganci spiritu a uvolní jemné tóny zralých vlašských ořechů v kombinaci s výraznými tóny sušeného ovoce, meruněk a rozinek. Na patře koňak zanechává plný a delikátní buket se stále rozpoznatelným aroma kandovaného ovoce. Následně se rozvíjí tóny černého rybízu, které skvěle doplňují bohatou a elegantní paletu chutí a jsou základem příjemného dlouhého závěru z něhož vystupují do popředí tóny koření a včelího vosku.

Diane Kruger_Martell 300_IIZnalci koňaků Martell se vyznačují tím nejvytříbenějším vkusem, a proto byl k designu lahve pro tento vzácný blend přizván světoznámý francouzský konceptuální umělec Bernar Venet, aby jí propůjčil svůj osobitý minimalistický styl vytvořením ohromujícího uměleckého díla. Venetův nadčasový design skulptury pro Martell Premier Voyage propojuje kovové oblouky rozdělené do tří skupin, odkazující na třísetleté výročí, které obklopují a chrání elegantní křišťálovou karafu ve tvaru kapky. Okouzlující kontrast mezi křehkostí zaoblených linií lahve a působivou energií oblouků vyrobených ze za studena válcované oceli COR-TEN®, která jim dodává punc dlouhověkosti, demonstruje propojení mezi tradicí a moderním vizionářským duchem. Koňak lze z lahve získat pouze natažením do speciální pipety, jakou používá sklepmistr k extrahování a ochutnávání eaux-de-vie ze sudů.

Bernar Venet ke spolupráci na dekantéru Martell Premier Voyage dodává: „Bylo mi nesmírným potěšením pracovat se značkou s tak dlouhou historií, vášní a vizí. Jsem hrdý na to, že jsem svoje jméno mohl spojit s tak silným odkazem značky Martell. Inspirací pro tvorbu se mi stal rok 1715, ve kterém zemřel Ludvík XIV. a zároveň vznikla značka tohoto skvělého koňaku. V minulosti jsem vytvořil plastiku kolem sochy Ludvíka XIV. a do své tvorby jsem chtěl vnést určitou kontinuitu. Právě oblouky představují tuto kontinuitu a vnímání času. Tři skupiny ocelových oblouků reprezentují tři století, které oslavujeme. Mezi Versailles, rodištěm Art De Vivre, Martellem a tím, co dělám se nachází nespočet paralel.“

Martell Premier Voyage bude celosvětově k dostání v exkluzivní limitované edici v počtu 300 lahví. Každá z nich je podepsána, očíslována a připravena na objednávku, což odkazuje na výjimečnost a kreativitu domu Martell. V České republice budou k dispozici dvě lahve, přičemž jedna z těchto exkluzivních lahví bude i pomáhat. Společnost Jan Becher – Pernod Ricard se rozhodla věnovat výroční Martell Premier Voyage, který má prodejní cenu 275.000 Kč, na charitativní dražbu. Vydražená částka v celkové hodnotě podpoří neziskovou organizaci Etincelle, která má za svůj cíl zajišťovat projekty podporující rozvoj dospělých osob s mentálním a fyzickým handicapem a jejich plnohodnotné začleňování do společnosti. Patronkou organizace je spisovatelka a šéfredaktorka módního titulu Barbara Nesvadbová, která se dlouhodobě angažuje v charitativních projektech.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.