Sociální sítě
Nahoru

Beaujolais Nouveau: Mladé listopadové víno se svěží duší

Žádné víno není tak charakteristické pro listopad jako Beaujolais Nouveau. Patří mezi nejznámější mladé víno světa. „Tento typ červeného vína se smí pít od půlnoci třetího listopadového čtvrtka. Svátek pro všechny milovníky vína se ve Francii označuje jako Den Beaujolais a letos připadá na 19. listopad,“ vysvětluje Jakub Přibyl, head sommelier společnosti Premier Wines & Spirits, která do České republiky přiváží některá z předních vín tohoto typu.

Beaujolais NouveauBeaujolais Nouveau pochází z francouzské oblasti Beaujolais, která se nachází nedaleko Lyonu. Kromě domoviny se velké popularitě těší hlavně v Japonsku, Německu a USA. „Je specifické hlavně díky odrůdě Gamay, ze které se vyrábí, ale i kvůli speciální technice zpracování. Patří k prvním mladým vínům, které se dostávají ze sklizně na trh a vyznačuje se výraznou ovocnou vůní“ dodává Přibyl. Charakter vůně Beaujolais udávají podle oceňovaného sommeliera klimatické a půdní podmínky konkrétní oblasti. Obsah alkoholu by neměl překročit 12 %. Aroma i chuť se každým rokem liší, proto se někteří francouzští milovníci vína před otevřením první lahve vsázejí, jak bude daný ročník chutnat. K oblíbeným producentům z oblasti Beaujolais se řadí vinařství Lupé Cholet, které založil roku 1903 hrabě Mayol de Lupé.

Jakub PribylV nabídce e-shopu www.1er.cz lze objednávat Lupé Cholet, Beaujolais Nouveau (195 Kč), což je mladé svěží ovocné víno lehčího charakteru s typickými fialovými odlesky vyráběné z odrůdy Gamay, nebo Lupé Cholet, Beaujolais Villages Nouveau (199 Kč), tedy mladé svěží ovocné víno plnějšího charakteru než základní Beaujolais s delší životností.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.