Sociální sítě
Nahoru

Galette de Rois aneb „My tři králové jdeme k vám…“

Kdo by neznal jména Kašpar, Melichar a Baltazar! Tradice svátku Tří králů, který připadá na 6. ledna, se dodnes dodržuje v mnoha zemích světa. Jde vlastně o jakési symbolické vyvrcholení a ukončení Vánoc a je s ním spjato mnoho tradic a zvyklostí. Ve Francii se v tento den podává tradiční Galette de Rois, tedy Královský koláč. Kromě toho, že si na něm můžete pochutnat jen jednou v roce, má tento koláč ještě jednu zvláštnost. Uvnitř je totiž zapečená figurka a kdo ji ve své porci dostane, stává se pro tento rok králem! Původně šlo o miniaturku Ježíška, dnes ale může figurka znázorňovat v podstatě cokoli a je oblíbeným sběratelským kouskem. Kdo ji najde, získá královskou korunu a zaručí si na celý rok prosperitu a štěstí. Může si také k sobě zvolit královnu. Zároveň se však musí postarat o to, aby na svátečním stole královský koláč nechyběl příští rok.

compo galette couronne 2 2015V rezidenci francouzského prezidenta se každoročně podává obrovský Královský koláč, na kterém si pochutná až 150 osob. Bohužel v tomto koláči figurku nenajdete. Důvodem je etiketa – copak by v přítomnosti prezidenta mohl být někdo jmenován králem?

galette pommesVy jste na tom ale mnohem lépe, než hosté na recepci prezidenta Francouzské republiky a hledání figurky si můžete sami vyzkoušet! Stačí zajít po Novém roce do některé z poboček francouzského pekařství PAUL a tradiční Královský koláč s mandlemi nebo s jablky si koupit domů. Na výběr máte buď velkou variantu, nebo můžete mlsat i sami a vychutnat si Královský koláč v menší verzi. Tak nebo tak – vždy se můžete těšit na hračku a lesklou papírovou královskou korunu. Už přemýšlíte, koho na tu dobrotu pozvete?

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.