Sociální sítě
Nahoru

Dražba vzácného koňaku Martell Premier Voyage

Loni Česká republika přivítala dvě exkluzivní láhve ultraprémiového koňaku Martell Premier Voyage. Ta první na svého majitele ještě čeká v Cognac Gallery  Praha, ta druhá už ho našla.

Martell Premier Voyage l

Společnost Jan Becher – Pernod Ricard totiž věnovala exkluzivní Martell v hodnotě 275 000 Kč do dobročinné dražby ve prospěch neziskové organizace Etincelle. Na konci února se v rámci charitativního večera moderovaného Leošem Marešem tento skvost dražil. Pyšným majitelem se stal Marek Šenkapoul, majitel olomouckého baru Koktejly & Sny. Vzácný koňak se tak stane součástí jeho privátní sbírky. Čistě jako investici však tuto koupi zdaleka nevnímá.

HB Charity - SOHO

„Koňak Martell Premier Voyage je sám o sobě velmi zajímavý, ať už z pohledu barmana či sběratele nebo investora. Ostatně kolikrát se vám poštěstí koupit láhev připravenou nejstarším koňakovým domem u příležitosti jeho 300. výročí? Svou roli v tom ale sehrála i skutečnost, že jsem měl možnost prostřednictvím dražby přispět na dobrou věc,“ uvádí Marek Šenkapoul a dodává: „Zajímavé láhve s alkoholem sbírám dvaadvacet let. Vzácný Martell bude mít své čestné místo v mé privátní sbírce, kterou se chystám přebudovat na muzeum a místo pro soukromé akce.“

Marek Šenkapour má ve své sbírce více než 2300 láhví. Uvádí, že se vždy snažil vybírat takové, které patří k limitovaným edicím či speciálním plněním.

„Jsem přesvědčený o tom, že když sbíráte alkohol, nemáte v podstatě co ztratit, ale můžete hodně získat. Vždycky lze láhev prodat minimálně za tolik, co stála, a kdyby ne, můžete ji pořád ještě vypít s přáteli. Já jsem zatím žádnou prodat nechtěl, ale pár už jsem jich daroval a jednu otevřel u příležitosti narození mého prvního syna Marka,“ říká majitel baru.

A proč koupil zrovna Martell Premier Voyage? Marek touto vzácnou láhví oslavil narození druhého syna. Hodlá ji ale uchovat a jednou mu ji darovat třeba při příležitosti kulatých narozenin nebo jako svatební dar. Jakou hodnotu bude mít láhev za dvacet let, můžeme jen odhadovat.

p. Marek Šenkapoul&p.Martin Pučalík6454a[2]

Zleva: Marek Šenkapoul – dražitel koňaku Martell Premier Voyage, majitel baru a cateringové společnosti Koktejly&sny a obchodní ředitel Jan Becher – Pernod Ricard Martin Pučalík

Peníze za vydražený klenot poputují k neziskové organizaci Etincelle, která si klade za cíl zajišťovat projekty podporující rozvoj dospělých osob s mentálním a fyzickým handicapem a jejich plnohodnotné začleňování do společnosti. „Vybrali jsme si projekt, který je našemu oboru blízký. Výtěžek poputuje na koupi cateringového vozu, renovovaného francouzského Citroënu ze 70. let, s nímž budou handicapovaní objíždět různé akce a tak se realizovat v gastro byznysu,“ říká Kateřina Vondrák Hvězdová, brand manažerka Prestige Selection společnosti Jan Becher – Pernod Ricard.

V této chvíli je v České Republice k dispozici již jen jedna láhev Martell Premier Voyage, která byla celosvětově k dostání v exkluzivní limitované edici v počtu 300 lahví. Sklepmistr Benoît Fil ho sestavil z 18 eaux-de-vie z let 1868–1977, jež získal od dědiců a pokračovatelů těch, kteří kdysi koňakový dům zásobovali. Namíchaný destilát byl následně uložen k odpočinku do 300 let starého sudu z dubového dřeva. Výjimečný je přitom nejen koňak sám, ale i láhev, v níž se ukrývá. Jejím autorem je francouzský konceptuální umělec Bernar Venet. Pojal ji jako skulpturu, jež propojuje kovové oblouky rozdělené do tří skupin, které obklopují a chrání elegantní křišťálovou karafu ve tvaru kapky. Čeká právě na vás?

Foto: Martell Premier Voyage

 

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.