Sociální sítě
Nahoru

Hvězdné nebe na Aviatické pouti v Pardubicích

Nejen milovníci letectví a historie si opět přijdou na své. Letošní, již šestadvacátý ročník Aviatické pouti, znovu přivítá návštěvníky na letišti v Pardubicích. Uskuteční se o víkendu 28. a 29. května a přinese jedinečnou podívanou, složenou jak z letových ukázek, tak z komponovaného pozemního programu a rozmanitých aktivit pro děti.

AP2016_Martin_ŠonkaLetošní ročník nese podtitul „Hvězdy na nebi“. Nejsou to ale jen hvězdní špičkoví piloti z celého světa, ale také hvězdicové motory, jimiž jsou mnohé z vystupujících letadel poháněny, a které se v tomto počtu dosud na českém nebi neobjevily.

Aviaticka_pout_2016V rámci přehlídky letadel se představí též unikátní stroje z období druhé světové války. Největším lákadlem bude americký obojživelný létající člun Catalina. Ukáže se v letové ukázce v rámci historické scény připomínající boje v Tichomoří, a zároveň v obří skupině historických letadel, která se objeví na pardubickém nebi. Na letošní rok připadá také 75. výročí od operace Barbarossa, kde byl velice oblíbený stíhací stroj Jak-3. I ten bude nedílnou součástí programu. Nebude chybět ani dech beroucí akrobacie v podání pilota Martina Šonky. Úplnou raritou bude první proudový letoun Messerschmidt Me – 262 Schwalbe, který přiletí přímo z Messerschmitt Stifftung v Německu. Předvedou se i stíhačky JAS 39 Gripen Armády ČR či vrtulníky, které návštěvníky rovněž překvapí svým nevšedním vystoupením. Vzdušnou podívanou doplní ze země vojenské jednotky v dobových uniformách s válečnou technikou, veteránisti či hasiči.

AP_2016_3Kromě unikátní letecké přehlídky a akrobatických kousků pro vás budou připraveny stánky s občerstvením, dětské atrakce, výstavní a prodejní trhy nebo oblíbená zábava v podobě vyhlídkových letů. Nenechte si ujít originální nebeskou show plnou nevšedních zážitků! Více o programu naleznete zde.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.