Sociální sítě
Nahoru

Tradiční islandský SKYR má premiéru v ČR

Bohušovická mlékárna uvedla na trh jedinečnou novinku, celosvětově oblíbený proteinový výrobek SKYR, pro jehož prezentaci využila nejenom televizní kampaň, ale také tiskovou, jejíž součástí byl luxusní magazín Top Class. SKYR je fermentovaný mléčný produkt, který má již více než tisíciletou tradici v islandské kuchyni. Neobsahuje téměř žádný tuk a má vysoký obsah proteinů. I Češi tak nyní mají na dosah ruky zdravou svačinu z Islandu.

kleifarvatnTraduje se, že před více než 1100 lety přivezli SKYR na Island Vikingové. V průběhu staletí si ostrované tuto delikatesu velmi oblíbili. Ujala se v místní kuchyni a zmínky o ní jsou dokonce dochovány i v nejstarších islandských eposech. Podle známé etnoložky a kulinární historičky Hallgerður Gísladóttir byla receptura mimo Island zcela zapomenuta, a až na konci 20. století začal SKYR znovuobjevovat své fanoušky po celém severu Evropy či v Americe. V naší republice, konkrétně v Bohušovické mlékárně, se SKYR vyrábí z čerstvého českého mléka s použitím speciálních mléčných kultur.

SKYRMléčný SKYR s hedvábnou strukturou je pro svoji jemně mléčnou kyselost a zbytkový nádech sladkosti ideální svačinou v souladu se zdravým životním stylem. Kromě téměř nulového procenta tuku a vysokého podílu proteinu obsahuje SKYR vápník a vitamin D, tedy složky, jsou potřebné pro naše kosti a správné fungování imunitního systému.

Vedle neochucené varianty natur nabízí značka Kapucín na českém trhu i ovocné příchutě jahoda, brusinka a broskev s meruňkou. Můžete si tedy vybrat svoji oblíbenou ovocnou variaci nebo experimentovat: použít například SKYR bez ochucení se semínky a medem ke snídani, s česnekem a solí k pečenému masu, případně si připravit osvěžující zdravý nápoj. Kulinářské fantazii se meze nekladou.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.