Sociální sítě
Nahoru

Radek Jaroš míří za vrcholy koruny světa

Láká vás dovolená u moře? Tak to následující řádky nejsou pro vás. Podařilo se nám totiž vyzpovídat českého dobrodruha Radka Jaroše, který právě odjíždí za dalšími extrémními zážitky…

Co nyní chystáte, jaké jsou vaše plány?

Dnes, tedy 17. května, odlétáme s Petrem Maškem za prvním vrcholem Koruny Světa, což je Denali, nejvyšší hora Severní Ameriky. Naším cílem je vylézt až na samotný vrchol. Petr Mašek potom odlétá zpátky a já mám v plánu na Aljašce zůstat ještě dalších 20 dní, abych měl šanci ji trochu poznat. Chci tam jezdit např. na mořském kajaku, raftu a na čtyřkolce. Zkrátka poznat Aljašku po všech stránkách. Po návratu budu nějaký čas působit na skalkách a skálách v České republice. Na začátku září startujeme z Nového Města na Moravě na kolech trasu dlouhou zhruba 3000 kilometrů, která nás povede k nejvyšší hoře Evropy Elbrus. Tuto cestu máme v plánu zakončit výstupem na vrchol.

Radek_0981Na svých expedicích využíváte hodinky Suunto. Jaký model jste zvolil a proč?

Právě jsem si objednal nový model Observer 3. Zatím ale stále nosím model 1. Předtím jsem vyzkoušel celkem 3 jiné značky, ale skončil jsem u Suunto, protože jsou maximálně spolehlivé a mají velmi intuitivní ovládání. Nerad čtu návody. Když jsem například u jedněch hodinek zabloudil hned na první stránce, tak jsem to raději vzdal. Hodinky Suunto nejčastěji využívám jako výškoměr, ale oceňuji na nich i GPS a další šikovné funkce.

Radek_warmDlouhodobě spolupracujete s švédskou značkou Craft. Co z jejich nabídky nejčastěji využíváte na expedicích?

Se značkou Craft spolupracuji téměř 20 let. Craft považuji za průkopníka v oblasti termoprádla a dnes už si bez něj dovedu jen těžko představit zdolání jakéhokoli vrcholu. Vzpomínám na to, když jsem první expedici na Mount Everest absolvoval bez funkčního prádla. Ten rozdíl je nesrovnatelný. Termoprádlo je pro mne v této oblasti jeden z největších pokroků.

Bez kterých věcích se na cestách neobejdete?

Neobejdu se bez kvalitního oblečení a vybavení. Do mé povinné výbavy vždy patří dobré boty, termoprádlo, svrchní prádlo a spacáky z nejkvalitnějšího peří. Dále nemohu na expedicích postrádat to, co běžný člověk k životu nepotřebuje – satelitní telefon, kamera a fotoaparát. Vše, co na cestách zažívám, musím také pečlivě zdokumentovat.

Radek Jaros_foto

Více z rubriky Adrenalin

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.