Sociální sítě
Nahoru

YVES SAINT LAURENT: VÁŠEŇ PRO MARRAKESH

Jeho jméno slabikují snad všichni návrháři světa s hlubokým respektem, málokdo ale ví, že jeho rozmarem nebyla jen haute couture móda. Yves Saint Laurent stejně silně a se stejným zaujetím propadl i kouzelné oáze v Marrakéši – zahradě forem a barev Jardin Majorelle.

jardin majorelle2

Jeden z nejslavnějších návrhářu světa Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent se narodil ve čtyřicátých letech minulého století v Severní Africe v Alžírsku v rodině, která se přistěhovala do severní Afriky během Francouzsko-pruské války jako jeden z mnoha „bílých“ Francouzů. Možná i proto se místem, kde čerpal svou inspiraci, stala Afrika. I když se v padesátých letech Laurent přestěhoval do Paříže, kde se stal blízkým přítelem a spolupracovníkem Christiana Diora, stále ho jeho domovina magicky přitahovala. Část svého života strávil v Maroku a to, i když ve Francii plynul jeho život téměř ve zlatých kolejích.

jardin majorelle4

V roce 1957 se totiž po Diorově smrti stal nejmladším uměleckým ředitelem módního domu Christian Dior a zároveň i nejmladším haute couture návrhářem Francie. Přesto od sedmdesátých let Yves Saint Laurent stále více odlétá se svým přítelem a životním partnerem Pierrem Bergé do Afriky do Marrakéše. Hned při jejich první návštěvě objevují výjímečné místo, zahradu Jardin Majorelle. Prostor otevřený veřejnosti se rychle stává jejich srdcovým místem a oázou klidu.

Exkluzivní zahrada, která vznikla pod rukama slavného francouzského malíře Jacquesa Majorella o rozloze téměř čtyři hektary, ukrývá původní vilu v kubistickém stylu i půvabný ateliér, kde se malíř věnoval tvorbě ovlivněné zejména berberským uměním. Jeho zájem o květenu nakonec vyústil v založení botanické zahrady, v níž je zastoupeno rostlinstvo pěti kontinentů.„Byl jsem sveden kouzlem a oázou, kde se prolínaly a míchaly barvy v duchu Henriho Matisse. Tuto nádheru a dokonalou kompozici zkomponovala sama příroda,“ řekl slavný návrhář.

IMG_0441-1024x682

Majorellův záměr stvořit magické místo uprostřed překotného shonu a frenetického nočního života Marrakéše, kde vegetace pohlcuje vše a stravuje veškerou negativní energii, navíc po vzoru francouzských impressionistů a především Clauda Moneta, vyšel doslova. Od roku 1947 navíc byla zahrada otevřena i veřejnosti. Přesto od Majorellovi smrti v roce 1962 pustla. Yves Saint Lauren ji však pravidelně navštěvoval téměř dvacet let. V roce 1980 se však dozvěděl, že se o Jardin Majorelle zajímá hotelový řetězec, který chce na jejím místě vybudovat jeden ze svých hotelů. Okamžitě proto reagoval přeplacením nabídky a zahrada se tak stala jeho majetkem. Nový majitelé Yves Saint Laurent a Pierre Bergé okamžitě začali s rozsáhlou renovací a znovuobnovou zahrady.

2.1.2.2-Fontaine-carrāe1-e1329395037976

Tipy iluxusu, kde se ubytovat:

HOTEL PALAIS NAMASKAR

Úžasný pětihvězdičkový hotel se pyšní hned několika prestižními cenami od Hotel of the Year 2015, World Luxury Hotel i World Luxury Spa Hotel v letech 2013, 2014 i 2015. V nádherné palmové oáze na úpatí pohoří Atlas a Djebilet Hills se můžete ubytovat ve 41 pokojích, apartmánech i samostatných vilách. To nejluxusnější, co si můžete v Namaskaru dopřát, je ubytování ve Water Palace soukromém paláci s vyhřívaným bazénem a zahradou o rozloze 2000 m2. Za noc zaplatíte 216 160 Kč.

1c

FOUR SEASONS MARRAKESCH

Na 16 hektarovém pozemku vystavěný Four Seasons, byl inspirovaný tradiční africkou architekturou s množstvím zahradních svatyní, fontánovými nádvořími i arkádovými fasádami. Ať už se rozhodnete pro jeden ze 141 pokojů či zvolíte variantu většího soukromí v jednom z 27 prostorných apartmá, výhled na historické Menara Gardens či zasněžené vrcholky pohoří Atlas slibuje dokonalou odpočinkovou dovolenou. Za noc v apartmá Grand Pavilion si připravte 55 400 Kč.

3b

 

Více z rubriky Exotika

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.