Sociální sítě
Nahoru

Tomáš Arsov – cesta za snem

Cesta za snem stát se uznávaným kadeřníkem VIP osobností není snadná. Důležité je mít cíl a vytrvat, tvrdí mladý úspěšný kadeřník a majitel salonu v centru Prahy Tomáš Arsov (28), který se stará i o kadeře českých celebrit. IMG_0009Tomáši, jste kadeřníkem celebrit, jak jste se k VIP klientele dostal?

Na to není žádný recept nebo taktika. Za sebe mohu říct, že je důležité sledovat zkušenější kadeřníků, občas se nechat inspirovat, sledovat trendy, co se ve světě nosí, přehlídky, focení… Musíte mít ale svůj vlastní názor. K tomu se ale člověk dopracuje, až když opravdu nasbírá ty zkušenosti. Pro mě to znamenalo věnovat veškerý volný čas focení, dělat to zadarmo a sbírat zkušenosti. Při natáčení různých reklam, česání na foceních se seznámíte s lidmi, kteří vám pomůžou nebo vás doporučí. A když má člověk pevnou vůli a výdrž, tak se potom dostane dál. Nejdůležitější je pokora, pevná vůle, mít jasný cíl a jít si za ním a hlavně věřit sám sobě. IMG_0031Takže dostat se ke slavné klientele je poměrně těžká a složitá cesta?

Určitě je to složitá cesta. Rozhodně to není tak, že se člověk ráno probudí a řekne si: „Tak, a dneska budu dělat tu a tu.“ Ale já říkám, že v každé oblasti, ve které se chcete v životě pohybovat, se objeví lidi, kteří vás podpoří. Je to tedy vždycky o vás plus o těch lidech kolem vás, ale člověk musí sám něco dělat a sám musí chtít. Nikdo vám nezaťuká na dveře a neřekne, že vás chce, takhle by to ani nefungovalo. Těm lidem musíte něco nabídnout a ukázat, že něco umíte, a to vás posune dál. IMG_0140Takže jste začínal úplně „od píky“?

Ten prvotní boom bylo účinkování v pořadu Mladší o pár let, tím jsem se zviditelnil. Pak na různých akcích a foceních jsem se seznámil s různými lidmi, spřátelili jsme se a začali spolu spolupracovat. Když si uděláte kontakty, tak ty celebrity, když pak mají nějakou zakázku, tak si na vás vzpomenou. IMG_0178Kterou z celebrit jste si vzal do parády jako první?

Jednou z těch prvních byla Dominika Mesarošová, s tou jsme přátelé a byla takovou první osobností, se kterou jsem začal. Kdysi jsem česal jednu přehlídku, kde jsem se setkal s miss Minářovou, Gábinou Partyšovou, Mahulenou Bočanovou, Taťánou Kuchařovou, právě to byly ty moje první kontakty, pak Dagmar Havlová. Bylo jich opravdu hodně, to byly moje úplné začátky. Různé přehlídky, focení nebo VIP večírky, kde se tyto osobnosti objevovaly a já jsem měl možnost s nimi pracovat. Dříve jsem také hodně pracoval s Ivetou Bartošovou. Když šla po svých excesech na předávání cen TýTý, pracoval jsem na jedné klinice v centru Prahy. Tenkrát jsem jí prodlužoval vlasy, dávali jsme jí dohromady, vypadala velmi dobře a musím říct, že jsme si mezi sebou vybudovali takový příjemný vztah. Pak už v té spolupráci ale dál nešlo pokračovat. Rád na to vzpomínám a jsem rád, že jsem měl možnost ji poznat. IMG_0188Byl jste ze slavných lidí nervózní?

Jistě že ano! Člověk nejí, má scvrklý žaludek, vidíte ty lidi v televizi a v časopisech, čtete o jejich životech – a pak je vidíte naživo, dokonce na ně saháte a musíte jim vytvořit perfektní účes. Byl jsem hodně nervózní. Věci si hodně beru a hrozně mi záleží na výsledku. Nervozitu cítím i teď, po tolika letech. Myslím si, že je to ale zároveň důkaz toho, že mi na mé práci opravdu záleží, ale je mi jasné, že nikdy se stoprocentně nezavděčíte všem a vždycky se najde někdo, kdo vaše dílo posuzuje a kritizuje. IMG_0190Kadeřník je tak trochu i psycholog. Svěřují se vám známé osobnosti se svými problémy?

Určitě. Studoval jsem střední zdravotnickou školu, tam jsme měli obor psychologie, který mě hrozně bavil, takže já k tomu mám celkově hodně blízko. Vždycky říkám, že kadeřník a manžel by se neměli nikdy měnit. (smích) Ale je pravda, že je psychicky náročné, když vám deset lidí denně řekne ty samé problémy a ptají se vás na ty samé věci… Svou klientelu mám ale hrozně rád a moc mě těší, že mi důvěřují a svěřují se mi občas i s věcmi, u kterých by mě ani nenapadlo, že by mi je kdy mohli říct. IMG_0203Můžete nám prozradit nějaký drb?

To právě nemůžu, protože už by mi nedůvěřovali a nic by mi neřekli. (smích)

Nemůžete ani naznačit, jaké typy problémů naše celebrity sužují?

Jsou to vždycky vztahy, sex, ženy řeší svoje kamarádky a kde, kdo a co která řekla, ale nejvíc jsou to chlapi a sex. Jsem strašně překvapený tím, co mi o sobě dokážou říct. Ale jak říkám, víc neprozradím, protože už by tam nebyla ta důvěra.

Dá se tedy říct, že chodíte s celebritami přímo do ložnice?

Dalo by se to tak říct. A i do koupelny s nimi chodím. Je pravda, že je to někdy taková postelová scéna! (smích) IMG_0240Když se k vám budu chtít objednat, jak dlouho budu čekat?

Je to individuální, mám toho hodně, tak se všechno odvíjí od toho, jak mám naplánovanou práci. Stane se, že mám čtyři lidi denně, když je ta práce náročnější, ale jsou i dny, kdy zvládnu dvanáct lidí. To bývají spíš pánské účesy. Všem dopředu hlásím, ať počítají tak čtrnáct dní, tři týdny…

Když ti zavolá některá z celebrit, že potřebuje honem rychle vlasy, dáváš jí přednost před ostatními, nebo to bereš spravedlivě?

Snažím se používat na všechny stejný metr, protože ke mně do salonu chodí lidé, kteří si platí plné služby, a tím, že jsou to platící zákazníci, mají přednost. Je pravda, že já jsem takový, že neumím lidem říkat ne, jsem blázen a pak to dělám všechno dohromady. Takže se stane, že mám klientku na barvě, ale mezi tím někoho ještě rychle vezmu. Snažím se vyjít oběma stranám vstříc, nedělám rozdíly, jestli jsou to celebrity, nebo klasičtí zákazníci. Držím se pravidla, že tak, jak bych chtěl, aby se chovali ke mně, já se chovám ke svým zákazníkům. Mně by také bylo příjemné, kdybych někam zavolal, že potřebuji hned, a vzali by mě. Když mi někdo zavolá hodně narychlo, musím mít opravdu hodně náročný den, abych řekl ne. IMG_0266Co si české celebrity nechávají nejčastěji dělat na hlavě za účesy?

Je jich pár, které to nechávají čistě na mně. Samozřejmě beru ohled na to, jaká je to osobnost, jestli je to herečka, zpěvačka, anebo modelka, a snažím se zachovat jejich identitu. Jak je lidi znají, jak si je pamatují… Herečky to mají těžké kvůli natáčení, tam se nemůže moc uhýbat stranou. I herci to mají těžké, mají roztočené seriály, tak nemůžeme vymýšlet moc věcí. Většinou jsou to barvy, střihy. Účesy na společenské události většinou nechávají na mně, ale vždycky se jako první ptám na šaty. Podle outfitu vybíráme výsledný look. Mám rád vzdušné, jednoduché účesy. Nic přeplácaného. Tomas Arsov session2-2-7Co slovenské celebrity? Spolupracuješ s některými?

Ani ne, se slovenskými osobnostmi ne, ale musím říct, že hodně mojí klientely z řad dam mám ze Slovenska. Což jsem sám překvapený, že ke mně dojíždějí tak z daleka a je jich poměrně dost. Tomas Arsov session2--3Kdybys měl české a slovenské klientky zhodnotit, odlišují se ve svých požadavcích?

Nevím, jestli české a slovenské, ale tím, že hodně cestuji, mám možnost porovnat, jak se o sebe lidé starají. A tam je rozdíl spíš rozdíl Češi a Slováci versus zbytek Evropy, protože ženy venku – ať je to Itálie, Německo, Francie, Holandsko, Anglie, Bulharsko – jsou zvyklé starat se o sebe mnohem víc. Hodně teď pracovně jezdím do Itálie. Překvapilo mě tam, že i kdyby Italky neměly co jíst, hlavní je, aby vypadaly dobře. Ženu s odrostem tam nepotkáte, všechny jsou načesané a vypadají výborně. Tady mám pořád pocit, že to je o penězích… Ale když je člověk ochoten trošku si připlatit, tak mu střih i barva vydrží mnohem déle a pak nemusí chodit ke kadeřníkovi každých 14 dní. Co se týče Čechů a Slováků, jsou proti zbytku Evropy pořád trošičku pozadu, ale ten pokrok už je tam určitě znát!

Více z rubriky Dámský svět

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.