Sociální sítě
Nahoru

Nejslavnější hodinky na světě

Pravděpodobně nejslavnější hodinky na světě se jmenují „Patek Philippe Henry Graves Supercomplication“ a jsou to kapesní hodinky. Jedná se o nejkomplikovanější mechanické hodinky, které byly kdy vyrobeny.

Patek Philippe je jedna z nejslavnějších výroben hodinek na světě. Možná vás překvapí, že u zrodu této společnosti v roce 1839 stál kromě polského rodáka jménem Antoni Patek, také český rodák Frantiszek Czapek. Tito dva pánové se v roce 1844 rozešli a o rok později Patek začal spolupracovat s francouzským hodinářem jménem Adrien Philippe. Tak došlo k založení společnosti s názvem Patek Philippe & Co.

The-Henry-Graves-SupercomplicationPříběh slavných kapesních hodinek

Hodinky s dlouhým názvem „Patek Philippe Henry Graves Supercomplication“ jsou vyrobeny z 18 karátového zlata a byly pojmenovány podle bankéře, podnikatele a sběratele hodinek Henryho Gravese mladšího. Ten si výrobu těchto kapesních hodinek objednal v touze předčit amerického výrobce automobilů jménem James Ward Packard. Oba pánové toužili vlastnit ty nejsložitější hodinky na světě.

Návrh hodinek pro Gravese trval tři roky a dalších pět let trvala jejich výroba. Jediný vyrobený kus těchto vzácných hodinek spatřil světlo světa v roce 1933. Hodinky byly se svými 24 různými funkcemi opravdu nejsložitějším výrobkem svého druhu své doby. Hodinky kromě času ukazují také měsíční fáze, čas východu i západu slunce, navíc zobrazují noční oblohu s hvězdami a váží půl kilogramu. Unikátnost těchto hodinek se dochovává až dodnes, protože se jedná o nejsložitější hodinky, které byly vyrobeny manuálně bez pomoci počítačové techniky.

Patek_Philippe_Supercomplication_Henry_Graves_Junior_04Nejdražší hodinky světa

Slavné hodinky se staly populárními nejen díky jedinečným technickým vymoženostem, ale také kvůli jejich hodnotě. Zmiňovaný podnikatel Graves za hodinky utratil 60 tisíc švýcarských franků, což už v té době bylo asi pětinásobně více, než za obdobné hodinky zaplatil jeho sok Packard. Graves zemřel v roce 1953 a jeho dědicové roku 1968 hodinky prodali muzeu času v Illinois (The Time Museum in Rockford).

Hodinky náležely muzeu až do roku 1999, kdy byly v aukci Sotheby’s prodány za rekordních 11 002 500 amerických dolarů anonymnímu kupci. Později vyšlo najevo, že novým majitelem se stal šejk Saud bin Muhammed Al Thani z katarské královské rodiny. V listopadu roku 2014 byly hodinky znovu draženy a prodaly se za neuvěřitelnou sumu 23,2 milionů švýcarských franků, což v přepočtu odpovídá částce přesahující půl miliardy českých korun.

Zdroj: Lottoland

Více z rubriky Hodinky - unikáty

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.