Sociální sítě
Nahoru

Letní pohoda v Hliněné baště

Svěží, pestré, lehké, barevné. A plné zajímavých kulinárních novinek. Takové je letní menu v Hliněné baště, které dokonale souzní s příjemnou a pozitivní atmsférou, jež tu v teplých letních dnech panuje. Zvlášť na romantické terase nad rybníčkem, která patří k hlavním trumfům oblíbené „venkovské“ restaurace Hynka Vávry.

humr s bylink. maslem, zeleninouHosté se mohou těšit na osvěžující studené polévky, od okurkové přes jahodovou až po klasické španělské gazpacho. Ze salátů potěší salát z řepných lístků a trhaných salátů, který šéfkuchař podává s vyzrálými šťavnatými broskvemi, kozím sýrem, medovým dresinkem a ořechy. Další letošní novinkou je salát s feta sýrem a vodním melounem či salát s jahodami a čerstvým špenátem, jehož chuť zvýrazní speciální zálivka s mákem a sezamovými semínky. Příznivci orientálních chutí uvítají salát s krevetami, mangem, soba nudlemi a černým sezamem.

hlinena_basta_-069Hliněná bašta je vyhlášená díky skvělým rybám, které dominují také na letním jídelním lístku. V rámci předkrmů mohou hosté ochutnat třeba netradiční terinu z lahodného humřího masa nebo vyzkoušet salát z chobotnice a řapíkatého celeru. A vynikající jsou také lososové karbanátky s chilli a koriandrem, které na talíři doplňuje okurkový salát s nakládaným zázvorem.

hlinena_basta_-072Z hlavních jídel boduje halibut s mangovým chilli chutney, servírovaný s kuskusem a restovanou zeleninou, potěší i mořský vlk s kaparovou omáčkou a novými brambory. Na menu samozřejmě nechybí ani masa, za zkoušku stojí kachní prsíčko s višňovou omáčkou a grilovanou polentou, grilovaný nízký roštěnec s citrónem a pepřem nebo jehněčí šašliky.

Z bohatého výběru dezertů doporučujeme jahodový sorbet s mátou a zázvorem, rebarborovo-jahodové koláče s tvarohem či domácí kynuté jahodové knedlíky s tvarohem. Jakmile začne sezóna borůvek, objeví se v nabídce také borůvkové knedlíky s vanilkovou omáčkou či tartaletky s borůvkovým krémem. Milovníci babičkovských dezertů se mohou těšit na třešňovou bublaninu nebo citronový dort s mandlemi.

restovane krevetyHliněná bašta se může pochlubit vzorně sestavenou vinnou kartou, na které hosté najdou krásná vína z Moravy, ale také z Čech. Z moravských vín doporučujeme Ryzlink od Volaříka, případně Pálavu od Tetura či Chardonnay z Nového vinařství. Z českých vín můžete vyzkoušet produkci prestižního vinařství Třebívlice, které sídlí v Českém středohoří a jehož vinice stojí například na historických viničních tratích pod hradem Hazmburk. Ochutnejte Müller Thurgau či Sylvánské zelené.

hlinena_basta_-074Hliněná bašta v Průhonicích slouží svým hostům již déle než patnáct let a je zárukou skvělé kuchyně, příjemné obsluhy a působivého prostředí. Mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz, za prosklenou stěnou slouží prostorná terasa s výhledem na romantický rybníček. V celém podniku navíc vládne mimořádně příjemná a pohodová atmosféra. V akváriu plavou živí humři, kteří patří mezi jednu z největších delikates na menu. Po podlaze tiše našlapují kočky, na terase si dávají dostaveníčko ženy s kočárky a malými dětmi, mezi stoly nenápadně proplouvají číšníci a roznášejí výtečná jídla. Restaurace Hliněná bašta tak daleko více než tradiční českou hospodu připomíná výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Také proto si Hliněnou baštu oblíbili nejen místní, ale i cizinci trvale žijící v Česku.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.