Sociální sítě
Nahoru

ZNOVUOTEVŘENÍ BUTIKU CARTIER V NEW YORKU

Již za měsíc se znovu otevře po čtyřleté renovaci legendární newyorský Mansion Cartier, unikátní butik, jehož historie se začala psát před téměř 100 lety jedním perlovým náhrdelníkem… Elizabeth Taylor, Barbara Hutton, Grace Kelly, vévodkyně z Windsoru – všechny tyto slavné ženy a ikony stylu překročily nejednou práh honosného domu na 5th Avenue 712, v němž má už od roku 1917 své sídlo pařížské klenotnictví Cartier. A není pochyb o tom, že se jedná o jednu z nejlepších adres v New Yorku. Znovuotevření Cartier Mansion, které slavnostně proběhne 7. září 2016, je tečkou za nejrozsáhlejší rekonstrukcí v historii značky. Celé čtyři roky byly potřeba na přestavbu a vybavení interiérů, které nejenom že budou dále uchovávat dědictví šperkového brandu v New Yorku, ale zároveň nabídnou klientům při jejich návštěvě nezapomenutelný zážitek.

Snímek Cartier butiku z roku 1920

Cartier Mansion byl vždy více než pouhým místem s překrásnými šperky, hodinkami a doplňky. S jedinečným příběhem je spojeno také nabytí budovy v srdci Manhattanu v roce 1917. Pierre Cartier, vnuk zakladatele Louise-Francoise Cartiera a druhý z bratrů Cartierových, tento velkolepý městský dům v novorenesančním stylu od jeho majitele, Mortona F. Planta, nekoupil, nýbrž vyměnil. Za budovu synovy železničního magnáta nabídl náhrdelník ze 128 přírodních perel v tehdejší hodnotě jednoho milionu dolarů, do kterého se zamilovala Plantova manželka Maisie. Obchod „dům za náhrdelník“ se opravdu uskutečnil a značce Cartier se tak jako prvnímu francouzskému klenotníkovi otevřely v roce 1917 dveře do New Yorku. Letos šperkaři domu vytvořili nový náhrdelník z pravých perel, vzdávajíce hold této historické transakci i téměř stoleté historii Cartier Mansion.

Reedice historického šperku, perlového náhrdelníku téměř sto let starého

Svou prodejní a výstavní plochou je nový butik čtyřikrát větší oproti své původní podobě. Ze dvou pater se rozšířil do čtyř o celkových 4.000 metrech čtverečních. Proslulý francouzský architekt Thierry Despont se v návrhu prostor soustředil téměř výlučně na unikátní kusy a na zakázku vyráběné zařízení. Navržen ve stylu honosných panských domů, v interiéru byl kladen důraz na design a umělecká řemesla. Prostory zaplnilo mezi nespočtem jiných 35 unikátních druhů nábytku, 30 lustrů vyrobených dle původních originálů či 43 různých druhů látek a kůží použitých na ozdobení nábytku a zdí. Stejně jako v ostatních dvou historických budovách Cartier v Paříži a Londýně, i zde hrají ústřední roli starožitnosti.  „Chtěl jsem lidem zprostředkovat pocit, že jsou hosty v panském domě tak, jak kdysi býval, a nechat Mansion opět zazářit v jeho plném lesku,“ říká Thierry Despont.

Vánoční dekorace butiku v roce 1980

Nový hlavní vchod byl umístěn do středu průčelí domu, zatímco ten původní na 52. ulici byl přeměněn v přepychové foyer: Panthère Hall s recepčním pultem, klasickým schodištěm a lakovaným panelem s pantery vyhlášeného pařížského ateliéru Midavaine. Oválný Princess Grace Salon, bývalý plesový sál ve druhém patře, je věnován diamantům a filmové hvězdě Grace Kelly, která v roce 1955 dostala od monackého knížete Rainiera zásnubní prsten vyrobený právě u Cartiera. Na stejném patře se nachází také Elizabeth Taylor Salon, který ukrývá vzácné kusy vysokého šperkařství. Ve třetím patře se vše točí kolem hodinek a hodinářského umění a nechybí zde ani pánský salonek pojmenovaný po brazilském letci Santosi Dumontovi, jež inspiroval Louise Cartiera k vytvoření prvních moderních náramkových hodinek. Čtvrté patro se nese v duchu ikonické červené krabičky Cartier s červeným stropem a stěnami potaženými červenou kůží. Své místo zde mají doplňky a vůně vytvořené dvorní parfumérkou Mathilde Laurent. V pátém patře sedí tajné klenoty butiku: dílny a ateliéry s týmem gemologů, hodinářů, designérů, leštičů a rytců. Neboť v newyorské pobočce pařížského klenotnictví se opravuje, tvoří na míru a také vymýšlí nové návrhy. Právě zde vznikl legendární náramek LOVE  či neméně slavný Juste un Clou.

Návrh prostor foyer: Panthère Halll v nově zrekonstruovaných prostorách butiku

Více z rubriky iLuxus

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.