Sociální sítě
Nahoru

Vzdušný balet v podání Europrotect

Jedním z nejkreativnějších sportů je akrobacie na paraglidu. Pilot rotující vzhůru nohama zaujme pozornost. Není divu, že by si řada lidí ráda vyzkoušela podobnou dynamickou „jízdu na kolotoči“. Avšak naučit se takto ojedinělou aktivitu vyžaduje hodně času, speciální vybavení a nutnost trénovat mimo Českou republiku. Více nám prozradí současně jediný Český reprezentant a zároveň dvojnásobný světový rekordman Ondřej Procházka.

Europrotect_1Co vás na akrobacii nejvíce přitahuje?

Jde o zajímavý mix různých elementů od volnosti pohybu počínaje, spojení s přírodou, až po strategii a techničnost. Pohled z ptačí perspektivy je k tomu k nezaplacení. Díky termickým stoupavým proudům můžu vystoupat nahoru jako pták. Dalo by se to přirovnat k šachové partii a obnáší to znalost terénu a aerologie. Jakmile jsem dostatečně vysoko následuje akrobatická rutina složená z řady různých manévrů s vysokým přetížením. Ta komplexita je asi to, co mě na tom baví nejvíc.

Takže je to zároveň extrémní a rizikové?

Každá aktivita s sebou přináší určitou dávku rizika. Především u leteckých disciplín je strašně důležité zanalyzovat všechna možná rizika a také kritické faktory úspěchu. Vše začíná samotným naučením manévrů a zvolením správné strategie učení. Pokud se při učení postupuje systematicky a s pokorou není akrobacie více riziková než například řízení auta. V další fázi, po stovkách hodin náletu, je vše jako zaběhlá rutina. Moje tělo si zvyklo na vysoké přetížení a každý jednotlivý prvek jsem zopakoval tisíckrát. Ze země vše vypadá nejspíše extrémně, ale za letu pociťuji kontrolu a bezpečí.

Europrotect_2Vydrží vybavení takové radikální síly?

Celá výbava je dimenzována na desetinásobek standardního zatížení a vše podléhá certifikaci podle evropských norem, takže se není čeho bát. Já používám vybavení české značky GRADIENT, která má celosvětové renomé a dlouhou historii výroby padákových kluzáků. Je fascinující, že tak malá země jako Česko dokáže vévodit celosvětovému trhu.

Jaký to je vlastně pocit pokořit světový rekord?

Je to jako zkusit něco nového, něco co ještě nikdo nikdy předtím nezkusil. Musíte překročit své hranice a vystoupit z komfortní zóny, což vás posune vždy jen dál. A pokud si budete věřit, tak se to většinou podaří. Při posledním rekordu v Mexiku mi kompletně došly síly a trochu mě to zaskočilo, protože jsem nečekal že fyzička bude problém. Nakonec se to ale díky pevné vůli podařilo a to přineslo o to větší radost. Víc než rekordy mě však baví létat pro lidi, pro publikum. Akrobatická show se seskokem z helikoptéry je pro přihlížející zážitek a vždy upoutá největší pozornost.

Akrobatická přehlídka jde tedy objednat?

Ano momentálně se stávají air-shows čím dál žádanější. Díky dlouhodobé podpoře ze strany společnosti EUROPROTECT, je možné takovouto show objednat do programu večírku nebo podnikového eventu skrze kontaktní email: info@europrotect.cz. Vidět mě ale můžete také na zbytku závodů letošní sezony ve Španělsku, Švýcarsku a na závěr mistrovství světa ve Francii. Podzim bude ve znamení vývoje nového vybavení na příští rok a leteckých přehlídek.

Více z rubriky Sport

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.