Sociální sítě
Nahoru

ZAJDĚTE NA VÝSTAVU SEW ZA HISTORIÍ LONGINES

Letošní podzim se ponese opět ve znamení historie hodinek. Tou zřejmě nejdůležitější událostí bude již třetí ročník výstavy hodinek Salon Exceptional Watches – SEW, která se bude konat v prostorách Moravské galerie v Brně, a to ve dvou dnech – 4. a 5. listopadu. Po boku věhlasných značek, které se v průběhu let staly ikonami, potěší oko sběratele také expozice mapující téměř 185letou historii u nás velmi známé značky Longines.

1840V rámci dvou dnů bude kromě expozice novinek hodinářských domů samozřejmě bohatý program. Ten, stejně jako v loňském roce, zpestří vyhodnocování nejlepších hodinek výstavy nebo přednášky předních českých odborníků a hodinářů. Mezi ty patří například PhDr. Jaromír Ondráček, vyučující na jediné české hodinářské škole, nebo jeho student a nezávislý hodinář Luděk Seryn. Odborné semináře zpestří také pohled do historie, a to osobou nejpovolanější, Marií Reber – českou rodačkou a v současnosti kurátorkou hodinářského muzea Longines v Saint Imier. Impozantní prostory Moravské galerie, druhého největšího muzea umění u nás, tak zpestří kapesní i náramkové hodinky představující jednotlivé milníky historie, k jejichž tvarům se dnes ve velkém společnost navrací.

1913Raritní exponáty

Zatímco v přízemí Moravské galerie budou k vidění horologické skvosty současnosti, první patro zavede návštěvníky do dávných dob. Exponáty připomenou nejenom odkaz slavného pilota Charlese Lindbergha, ale například historie leteckých hodinek, které bude reprezentovat u nás ikonický model dedikovaný Československým letcům s označením „Majetek vojenské správy“. Skleněné vitríny doplní také chronografy z přelomu 60. a 70. let minulého století, tedy z doby, v níž se začalo ve velkém rozšiřovat komerční potápění a tím pádem se přímou úměrou zvyšovaly nároky na funkčnost a hlavně vodotěsnost hodinek. Ve stejné době také rostla značka Longines ve světě motorů, což vyústilo v polovině let 80., kdy se stala hrdým partnerem Ferrari. V kolekci, která do Brna přijede ze švýcarských hor, tak bude mnoho specifických hodinek s doprovodnou literaturou. Své modely mohou přivézt i sběratelé a podělit se o příběhy svých hodinek. Bude opravdu s kým…

c1

Kultovní okřídlené hodiny

Psal se rok 1832, když se Auguste Agassis rozhodl založit hodinářskou firmu. Usídlil se v romantickém údolíčku Saint-Imier, sice uprostřed hor, avšak nedaleko strategického města Biel (Bienne). Následně začal nakupovat jednotlivé hodinové součástky, ze kterých jeho hodináři kompletovali kapesní hodinky. Takto fungoval po dobu třiceti let, až do té doby, kdy se rozhodl předat svůj podnik svému schopnému synovcovi Ernestu Francillonovi, který seskupil hodináře pod jednu střechu a továrnu pojmenoval podle jména parcely: Longines. Od roku 1867 jsou pak všechny strojky označovány symbolem který známe dodnes – okřídlenými přesýpacími hodinami. Ty byly zaregistrovány 27. května 1889 a jsou tak mezi hodinářskými domy nejstarší ochrannou známkou.

Více z rubriky Výstavy a Premiéry

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.