Sociální sítě
Nahoru

Podzimní menu Hliněné bašty ozdobí dýně a zvěřina

Bohatá kolekce barevných a chuťově podmanivých podzimních specialit. Takové bude menu restaurace Hliněná bašta, připravené na poslední tři měsíce tohoto roku. Vrací se famózní zvěřina, na talíři se objeví očekávané speciality z dýní, čerstvě vylovené sladkovodní ryby či dezerty z vyzrálého podzimního ovoce. I když už se stmívá stále dřív a dřív, romantická restaurace šéfkuchaře Hynka Vávry září do tmy a představuje v čase podzimních plískanic hřejivý ostrůvek pohody.

konfitovany bazant_2A na co se tedy můžeme těšit v období od října do prosince? Mezi předkrmy se vrací Hynkova fantastická zvěřinová paštika podávaná s cibulovým čatní, která již několik let překvapuje svou dokonalou chutí. Novinkou letošního roku budou slané francouzské koláče quiche, plněné červenou řepou a karamelizovanou cibulkou či pečenou dýní, kozím sýrem a restovanými piniovými oříšky.

kureci prso s opecenou cervenou repou,kozim syrem a houbamiTaké saláty šéfkuchař načrtnul v podzimním hávu – oblíbený salát s kozím sýrem doplní perník a pomerančový dresink, další salát bude kombinovat chuť zralých švestek s ořechy, hořčicí a medem. Hosté se mohou těšit také na hutné podzimní polévky, povinností je vídeňský dýňový krém i hříbková polévka dochucená kaštany, chybět nebude ani slavná kulajda s houbami či vydatný vývar z bažanta podávaný s masovými knedlíčky a zeleninou.

srnci kare_2Prim ovšem budou hrát očekávaná jídla ze zvěřiny, která již tradičně patří k největším kulinárním ozdobám končícího roku. Podávat se bude srnčí, dančí i kančí maso, konkrétně lahodné srnčí ragú připravené s portským vínem a brusinkami, dančí hřbet na fíkách a ostružinách či chuťově výrazné kančí medailonky se švestkovou nebo šípkovou omáčkou. Ty v prvním případě na talíři doprovodí tradiční bramboráčky, zatímco v druhé verzi zvolil šéfkuchař jako přílohu perníkové knedlíky. Asi největším hitem ovšem budou srnčí medailonky s hruškami marinovanými v červeném víně a domácími kroketami.

peceny zajic na cervenem vine a zampionech s bramborovou kasiHliněná bašta je vyhlášená díky skvělým rybám, jež patří k významným pilířům zdejší kuchyně. V podzimním menu mohou hosté ochutnat candáta pečeného na másle a podávaného s dýňovým pyré, nebude chybět ani grilovaný losos s kroupami ochucenými červenou řepou a jablkovým salátem s fenyklem. Pro vegetariány bude připraveno dýňové nebo houbové rizoto.

krehky kolac s jablky ve snehovem kabatkuZ bohatého výběru dezertů doporučujeme dvě sezónní, značně kreativní verze cheesecaků, konkrétně dýňový a ostružinový, které doplní hruškový či jablečný páj a také klasický závin s jablky a ořechy. Zajímavou novinkou ovšem bude také jablečné pyré se skořicí a krémem z mascarpone či kaštanová pěna s hruškovo vinnou omáčkou.

Hliněná bašta se může pochlubit vzorně sestavenou vinnou kartou, na které hosté najdou krásná vína nejen z Moravy, ale také z Čech. Z moravských vín doporučujeme Ryzlink od Volaříka, případně Pálavu od Tetura či Chardonnay z Nového vinařství. Z českých vín můžete vyzkoušet produkci prestižního vinařství Třebívlice, které sídlí v Českém středohoří a jehož vinice stojí například na historických viničních tratích pod hradem Hazmburk. Ochutnejte Müller Thurgau či Tramín.

Hliněná bašta v Průhonicích slouží svým hostům již déle než patnáct let a je zárukou skvělé kuchyně, příjemné obsluhy a působivého prostředí. Mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz, za prosklenou stěnou se rozkládá prostorná terasa s výhledem na romantický rybníček. V celém podniku navíc vládne mimořádně příjemná a pohodová atmosféra. V akváriu plavou živí humři, kteří patří mezi jednu z největších delikates na menu. Po podlaze tiše našlapují kočky, na terase si dávají dostaveníčko ženy s kočárky a malými dětmi, mezi stoly nenápadně proplouvají číšníci a roznášejí výtečná jídla. Restaurace Hliněná bašta tak daleko více než tradiční českou hospodu připomíná výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Také proto si Hliněnou baštu oblíbili nejen místní, ale i cizinci trvale žijící v Česku.

Více z rubriky Restaurace

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.