Sociální sítě
Nahoru

Stepanova: RED

První samostatná výstava Dity Štěpánové v Praze po návratu ze zahraničí představuje tuto talentovanou konceptuální malířku v intimním prostoru galerie praguekabinet. Ve svých obrazech, které byly oceněny dokonce samotnou Louise Bourgeois jako prvotřídní, se Stepanova věnuje především klasickému tématu zátiší a krajiny, ve kterém navazuje na tradici nástěnných maleb v Pompejích, na obrazy Italské renesance i barokního zátiší, avšak tento historicky tradiční koncept osvěžuje esencí současnosti a obohacuje jej tak o příběh odrážející atmosféru dnešní doby. Součástí výstavy v praguekabinet je též několik prací z projektu Nekonečný medvídek, který je interpretací nastupující uniformity spojené s kultem ženské krásy a její šálivé dokonalosti podporované mediálním světem.

9Y3A3797Velmi typickým prvkem autorčiny tvorby je kombinace červené barvy s černou, evokující spojení dvou základních pudů života a smrti, světla a tmy. Stepanova nám tak skrze své obrazy předává tiché poselství, abychom se nenechávali v životě spoutat zbytečnými strachy a předsudky, ale naopak následovali své sny. Výstava RED představí mé nejnovější obrazy se zaměřením na téma zátiší a krajiny v současném kontextu, kdy navazuji na tradice klasického tématu s prvky momentální doby. Červená je pro mne velmi typickým akcentem rukopisu.”

9Y3A3833Stepanova vystudovala pražskou Akademii výtvarných umění v ateliéru Milana Knížáka. Již během studií získala za svůj první velkoformátový olej na plátně prestižní cenu „Les Trophées de la Couleur“ značky Lefranc &Bourgeois v Paříži. Po absolvování vysoké školy sbírala další cenné zkušenosti na akademii v Salzburgu v ateliéru Leona Goluba a Nancy Spero. Následně excelovala na výstavách v galerii Victor Bucher ve Vidni, Bienale Big Torino, v pražském Mánesu a dalších. Poté byla přijata do uměleckého programu ISCP v New Yorku, kde se též zúčastnila několika výstav. Do povědomí Pražské umělecké scény se Stepanova zapsala především skrze výstavy Prague Biennale 1 ve Veletržním paláci, výstavou Perfect Tense v Jízdárnì Pražského hradu, kde vystavovali nejvlivnìjší èeští malíøi souèasnosti, a také samostatnou výstavou On the walk v Galerii hlavního mìsta Prahy na Staromìstské radnici. Její obrazy jsou zastoupeny ve stálých sbírkách Národní galerie a soukromých sběratelů u nás i v zahraničí.

praguekabinet byl založen v roce 2009 jako galerie zaměřující se na propojení unikátního uměna designu. Od podzimu 2013 sídlí v elegantním prostoru v historickém centru Prahy, nedaleko Staroměstského náměstí. Nabízí výsostná umělecká díla českých a zahraničních umělců, mezi nimiž zaujímají čestná místa díla Františka Víznera, Piera Fornasettiho, Arika Levyho a dalších. V roce 2013 získal praguekabinet za svou kreativní koncepci galerie druhé místo ve finále prestižních cen Czech Grand Design.

Více z rubriky Výstavy a Premiéry

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.