Sociální sítě
Nahoru

Webasto – spolehlivý dodavatel automobilového průmyslu

Již přes sto let je tradiční německá firma Webasto významným dodavatelem v oblasti automobilového průmyslu. Rodinná firma sídlící v Německu u Mnichova má nyní celosvětovou síť obchodních zastoupení a výrobních závodů. Její působnost se nevyhýbá ani České republice, kde vlastní nedávno převzatý výrobní závod v Liberci a obchodní zastoupení v Praze. Na další obchodní plány tohoto zastoupení jsme se zeptali jednatele Webasto Thermo & Comfort Czech Republic s.r.o. pana Vladimíra Hradeckého:

1.JPG - Vladimír Hradecký2Jaký je obchodní záběr Webasto pro Českou republiku:

Tento záběr je velmi široký a pokrývá rozsáhlé spektrum potřeb automobilového průmyslu.

Dodáváme samozřejmě do prvovýroby jako je Škoda Auto, Tatra, Zetor, Sor. Tyto dodávky, jako obchodní zastoupení, koordinujeme a poskytujeme rovněž potřebnou technickou podporu a nutné poradentství. V případě přání výrobce pak provádíme i různé speciální zástavby, namátkou si vzpomenu na prodlouženou verzi Yetiho pro čínský trh.

Kromě spolupráce s výrobci pak neméně významnou roli hrají i stovky zákazníků pro tzv. aftermarket. To znamená množství výrobků pro dodatečnou montáž. Nabízíme především nezávislá topení a to od miniautomobilu až po autobus. A samozřejmě topné a klimatizační systémy pro stroje, dodávkové automobily, ale třeba i lodě a karavany. Speciální úpravy topných a klimatizačních systémů máme i pro armádu a další bezpečnostní složky.

Tradiční a dlouholetou položkou v sortimentu jsou střešní okna a shrnovací střechy. I když v dnešní době lze drtivou většinu vozidel zakoupit s klimatizací, stále se najde dost zákazníků, kteří ocení přirozenou ventilaci a příjemné proudění vzduchu.

2.JPG - Vladimír HradeckýŘešíte pro střešní okna nějaké zajímavé zakázky?

Ano, je typické, že se na nás obracejí majitelé výjimečných aut, kteří chtějí zpestřit svoje vozidlo tímto doplňkem. Kromě toho spolupracujeme s filmaři. Střešní okno je velmi vděčným doplňkem při různých akčních střílečkách – zrovna nedávno jsme takto „zachraňovali“ tvůrce akčního filmu, který potřeboval střílet z jedoucího automobilu pancéřovkou.

Zmínil jste topné systémy:

Webasto je již po desítky let tradičním výrobcem a dodavatelem topných systémů. Významná část produkce směřuje samozřejmě přímo do výrobních závodů různých automobilek. Stále je ale velký prostor pro dodatečnou montáž, ať už mluvíme o osobních, dodávkových, nebo nákladních vozech. Kromě toho se na nás obracejí výrobci speciálních nástaveb, jeřábů, kontejnerů, majitelé karavanů, lodí. Nabízíme rovněž řešení pro stavební stroje, kontejnery apod.

Webasto_image_product_technical_parking heater_01_Original Format_5625

Když mluvíte o topení, můžete nám topné systémy nějak blíže přiblížit?

To je velmi vhodný dotaz. Velká část konzultací se zákazníkem začíná upozorněním na dva odlišné topné systémy. První z nich je teplovodní – tj. ohřev zpravidla chladicí kapaliny. Dochází k ohřevu motoru a podle potřeby i kabiny. Jedná se o tradiční řešení, které zpříjemňuje život majitelům mnoha osobních vozů. Topení pro osobní vozy o výkonu 4 a 5 kW je samozřejmě na spodní části výkonového spektra. Podobné agregáty o vyšším výkonu nabízíme i pro nákladní vozy a autobusy a končíme výkonem 40 kW. Druhý systém je teplovzdušný a zde nabízíme topení od výkonu 2 kW výše. V tomto případě je vynechán topný/chladící okruh a ohřátý vzduch je přímo distribuován do požadovaných prostor. Řešení je velmi oblíbené mezi majiteli karavanů, nákladních vozů, lodí, ale je třeba i v lokomotivách, nebo třeba i v modernizovaných bojových vozidlech naší armády. Výhodou je nízká spotřeba paliva i elektrické energie a prakticky okamžitý proud teplého vzduchu. Tato topení můžete ovládat širokou škálou ovladačů. V poslední době je velmi oblíbené ovládání mobilním telefonem.

A co chlazení?

Chladící a klimatizační systémy jsou oblastí, na kterou se stále více zaměřujeme pro rostoucí význam tohoto segmentu trhu. Opět dokážeme nabídnout komplexní řešení od osobního vozu po lokomotivu, ať už se jedná o klimatizování prostoru pro cestující, nebo chlazení nákladového prostoru. Každý rok v této oblasti představujeme několik nových produktových řad, abychom uspokojili poptávku po různých specifických zástavbách.

_Y0O6550_heller_bearbeitet_Original Format_5636

Kdo všechno Vás v oblasti chlazení oslovuje?

Prakticky každý. Přepravci léků a dalších produktů citlivých na změny teploty požadují chlazení v kombinaci s topením. Podobně výrobci a dodavatelé kontejnerů, strojů apod. A samozřejmě řeší Webasto velké projekty pro vlaky a autobusy. Speciální řešení na míru pak navrhujeme pro lodě a karavany.

Kaelteshooting_Motiv_Europa-171_CMYK_Original Format_5642

Co ještě dokáže Webasto nabídnout?

Je tu spousta dalších produktů, které dokáží zpříjemnit život. Namátkou si vzpomenu na naftový vařič, nebo zařízení pro ohřev vody pro majitele karavanů. Výrobní závod v Holandsku vyrábí speciální střešní okna pro lodě. Spolupracujeme také v oblasti elektromobilů. Je toho opravdu hodně, co umíme nabídnout a každý rok přicházíme na trh s dalšími novinkami.

Děkujeme za rozhovor

I já děkuji a přeji čtenářům mnoho pohodových kilometrů s našimi výrobky

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.